Samlingsorganisation för Sveriges arkeologer?

Ja, det är min tanke. Jag har faktiskt börjat ta fram stadgar och ramar för en sådan organisation, influerad bl.a. utifrån det brittiska Institute for Archaeologists (IfA).

Jag vet…det finns ju Svenska Arkeologiska Samfundet och MARK (Museiarkeologiska branschorganisationen). Min kommentar till den första organisationen är att den trots sin strävan att bli en organisation för alla arkeologer inte har lyckats komma ifrån sitt arv som en strängt elitistisk sammanslutning med sin huvudinriktning mot forskning, selekteringen kanske är borttagen men faktum kvarstår att de inte organiserar en majoritet av arkeologerna i Sverige.

I stadgarna står det bl.a. de skall ta aktiv del i samhällsdebatten och särskilt ta tillvara arkeologers allmänna yrkesintressen, det är inget jag har sett tyvärr.

MARK är då en branschorganisation, det är alltså en organisation för museerna som institutioner, inga enskilda arkeologer kan alltså bli medlemmar och de för heller ingen samhällspolitisk debatt om vårt yrke eller våra förutsättningar.

Det jag skulle vilja uppnå med Intresseorganisationen för Sveriges Arkeologer (ISA) som jag gett projektet som arbetsnamn är i korthet följande:

 • ISA ska vara en samlande intresseorganisation för både enskilda arkeologer (oavsett arbetslösa, yrkesverksamma eller studerande) och institutioner.
 • ISA ska vara en uppföljande organisation, det innebär att de etiska regler och normer, tillvägagångssätt och metodik eller andra dokument och riktlinjer som tas fram kommer att följas upp. Se nästa punkt.
 • Istället för att vara en frivillig praxis kommer ISA:s etiska regler och normer att vara bindande vid medlemsskap i organisationen. De kommer att vara öppna för diskussion vid utformningen men vid medlemsskap kommer medlemmen att binda sig till att uppfylla dem. Om de inte uppfylls kommer det att få påföljder. Det finns ett uppenbart behov av uppföljning inifrån yrkeskåren eftersom Länsstyrelserna idag uppenbarligen inte besitter kunskapen att bedöma vilka som har kompetensen eller för den delen är lämpliga att genomföra arkeologiska uppdrag, ett exempel är de undermåliga undersökningar som genomförts i Skåne av Wallin – Kulturlandskap och arkeologi. Se nästa punkt.
 • ISA kommer att ge, som tidigare nämnt, såväl enskilda medlemmar som organisationer (företag, stiftelser etc.) möjlighet till medlemskap. ISA kommer då bl.a. att erbjuda kompetensutveckling för både organisationer och enskilda arkeologer. ISA kommer dock att granska organisationernas kompetens, klarar de den så får de ISA:s kvalitetsmärkning vilket i längden kommer att leda till en högre kvalitet på de grävande institutionerna. Det blir också lättare för Länsstyrelserna att genomföra sitt uppdrag. Denna märkning kommer naturligtvis att kontinuerligt prövas.
 • ISA kommer förutom att verka för en högre kvalitet inom yrkesområdet också att verka för att arkeolog skall minst bli en skyddad titel, helst ett legitimationsyrke.
 • ISA ska ta till vara sina medlemmars intressen i den samhällspolitiska debatten, punkter där är bl.a. otrygga anställningsförhållanden, högre krav på utbildningarna att sänka antalet utbildningsplatser och höja kvalitén, att utbilda till arbetslöshet är inte ett ansvarstagande.
 • ISA ska påverka beslutsfattare inom alla områden som rör våra yrkesfrågor för att på alla sätt förbättra medlemmarnas villkor.
 • ISA ska främja ett brett kunskapsutbyte och öppen dialog mellan sina medlemmar och genom de organisationer som är delaktiga verka för ett brett utbud av kompetensutveckling och bättre arbetsförhållanden.
 • ISA ska kontinuerligt arbeta med att ta fram riktlinjer, normer, etiska regler och standards i syfte att höja kompetensen och förbättra villkoren för sina medlemmar samt att höja kvalitén på det arkeologiska arbetet som bedrivs inom yrkesområdet.

Lite rörigt kanske, möjligtvis en del upprepningar och definitivt inte allt. Den organisation som jag föreställt mig skall vara en syntes av de två ovannämnda, det ska vara en källa till trygghet och kompetensutveckling men också ett granskande och kvalitetshöjande organ som saknas inom arkeologin i Sverige idag.

Jag slänger ut mina tankar här för att få lite feedback, så kommentera gärna….

Det bör ju tilläggas att jag suttit med i DIK:s Förbundsstyrelse och har med mig fackliga erfarenheter såväl som samhällspolitiska in i detta projekt. Jag känner att det saknas en tydlig och gemensam röst för vår yrkeskår idag som jag hoppas att detta projekt ska leda till.

 

RAÄ 380 år, sommaren 2010 på Björkgärdet. Den arkeologiska gemenskapen finns där...nu gäller det att kanalisera den till att organisera oss också!

4 tankar om “Samlingsorganisation för Sveriges arkeologer?

  • Haha, alltid nåt ;-). Läste det, begrundade och gick vidare. Nej, skämt åsido…min tanke är som följer.

   Jag ska utforma organisationens stadgar, de ska sedan ligga till grund för en stiftelse/annan organisationsform. Så långt ska mitt initiala engagemang sträcka sig. Nästa steg är att samla en grupp arkeologer från olika institutioner, olika befattningar och ansvarsgrader, arbetslösa…helt enkelt fånga en så stor bredd som möjligt för att diskutera stadgarna, vision och delmål samt nå konsensus kring dem.

   Jag tror definitivt att det går att genomföra denna idé (jag är övertygad om att jag inte är den första), men det behövs stöd och engagemang och framför allt behövs det uthållighet och tålamod. Det går inte att göra över en natt.

   Engagerade människor som du t.ex. med ditt kontaktnät skulle vara värdefulla i ett sånt här projekt.

 1. Så…vad har hänt sedan den februari 2011? Har du kommit längre i dina skisser över hur detta ska fungera? När du funderat ut hur allt ska hänga ihop så hoppar jag gärna ombord och hjälper till, eventuellt tidigare ifall du behöver hjälp i ditt värv!

  • Haha, jadu, jag har inte haft tid att fortsätta arbeta på stadgarna i någon större utsträckning med arbetet som kommit emellan. Jag är dock övertygad om att vi måste legitimera alt. certifiera arkeologer och arkeologiaktörer i framtiden här i Sverige för att upprätthålla kvaliteten om den arkeologiska ”marknaden” konkurrensutsätts fullt ut. Så mitt svar är, du får gärna hjälpa till, jag måste bara komma på i vilken form man kan arbeta.

   Är du yrkesaktiv eller student?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s