Mer anslag till forskningen om yngre järnålder i Norrbotten

Jag fick en alldeles perfekt present inför påskledigheten, nämligen beskedet om att jag får anslag från Norrbottens läns landstings medel för forskning och utveckling (FoU)! Anställda inom landstinget kan söka anslag från dessa medel och använda dem för kompetensutveckling och forskning och för att sprida kunskap och erfarenheter inom landstinget samt hos allmänheten.

De anslag jag beviljats kommer att gå till att inventera förhistoriska kommunikationsleder i Norrbotten med fokus på Norrbottens kustland och kommunikationen mellan Bottenviken, kustlandet och nuvarande Norge samt sammanställa detta digitalt i GIS. Utifrån sammanställningen, som bl.a. kommer inkludera ortnamns- och terrängnamnshistorik, lösfynd, fornlämningar, historiska källor och historiskt kartmaterial, kommer jag att plocka ut ett antal platser för genomförandet av mindre undersökningar. Dessa platser kommer att vara s.k. portages, som jag skrev om i ett tidigare inlägg, dvs. flashalsar i terrängen där byte mellan kommunikationsmedel har skett. Oftast från båt till fots över en landsträcka mellan farbara vattendrag.

Ett oerhört inspirerande besked och som ger mersmak och energi för framtida ansökningar. Rent praktiskt omfattar medlen en månads arbete, material, rese- och boendekostnader samt analyser inom projektet. Landstingets anslag läggs nu till de som Berit Wallenberg tidigare tilldelat projektet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s