Vi lär oss ständigt av vår egen historia

”Men låt mig få göra ett litet principiellt tillägg här. Fälldin har nu tjatat på mig om att tala om varför jag är socialist. Och jag är demokratisk socialist! Med stolthet och glädje. Jag blev det när jag for omkring i Indien och såg den fruktansvärda fattigdomen fast en del var oerhört rika, när jag for runt och såg en ännu mer förnedrande fattigdom på sätt och vis i Förenta staterna, när jag som mycket ung kom öga mot öga med kommunismens ofrihet och förtryck och människoförföljelse i kommuniststaterna, när jag kom till nazisternas koncentrationsläger och fick se dödslistorna på socialdemokrater och fackföreningsmän.

Jag blev det när jag fick klart för mig att det var socialdemokratin som bröt marken för demokratin i Sverige, när jag fick klart för att det var socialdemokratin som lyft landet ur fattigdom och arbetslöshet med 30-talets krispolitik och när jag själv fick vara med och arbeta för ATP och fick möta de priviligerades socialistkampanjer när vanliga löntagare ville trygga sin ålderdom. För det var det ni höll på med då… Jag blev det under många år med samarbete med Tage Erlander då jag lärde mig vad demokrati och humanism är, med nära vänner som Willy Brandt, Bruno Kreisky och Tryggve Bratteli som riskerade livet i kampen för människovärdet.

Men viktigare är, jag bestyrks i min övertygelse när jag ser ut över världen, när jag ser krigen, kapprustningen, massarbetslösheten och klyftorna mellan människor. Jag bestyrks i min övertygelse när jag i vårt eget land ser orättvisorna öka, arbetslösheten tillta, spekulation och fiffel gripa kring sig, när jag ser hur högerpolitiken i land efter land driver ut människor i arbetslöshet, slår sönder tryggheten men ändå inte löser de ekonomiska problemen. Och när jag ser in i den framtid som de borgerliga tydligen har att erbjuda där löntagarna ska bli fattigare och de rika rikare, där den sociala tryggheten blir bräckligare och lyxbåtarna fler, där solidariteten blir svagare och egoismen starkare, där starka kan ta för sig och de svaga får ta skeden i vacker hand.

Visst är jag demokratisk socialist, jag är det med stolthet över vad denna demokratiska socialism har uträttat i vårt land. Jag är det med glädje för jag vet att vi har viktiga arbetsuppgifter framför oss efter det borgerliga vanstyrets år, med tillförsikt för nu vet människorna vad som händer med jobben och tryggheten när högerkrafterna får ansvaret och på sätt och vis med ett roat leende för jag vet att den moderna svenska historien är full med värdefulla reformer som ni (högern) har skildrat som elak socialism men sen slåss ni om att ta äran för reformerna när människorna fått erfarenhet av vad de betyder.

Visst Fälldin och Ullsten är jag demokratisk socialist som Branting när han genomförde rösträtten, som Per-Albin när han bekämpade arbetslösheten på 30-talet och talade om folkhemmet, som Erlander när han byggde ut den sociala tryggheten ATP. För det handlar om solidaritet och omtanke människor emellan. Och vad är egentligen Fälldin?”

Detta tal hölls av Olof Palme i en partiledardebatt inför valet 1982.

För mig är det alldeles uppenbart att det som skedde under borgerligt styre då även sker nu. Det är samma politik under ytan men nu har man istället lagt enorm energi på att dölja det bakom en fernissa av retorik stulen av socialdemokratin.

Dessa delar av talet går att oavkortat för över på den samhällspolitiska situation vi har idag:

Men viktigare är, jag bestyrks i min övertygelse när jag ser ut över världen, när jag ser krigen, kapprustningen, massarbetslösheten och klyftorna mellan människor. Jag bestyrks i min övertygelse när jag i vårt eget land ser orättvisorna öka, arbetslösheten tillta, spekulation och fiffel gripa kring sig, när jag ser hur högerpolitiken i land efter land driver ut människor i arbetslöshet, slår sönder tryggheten men ändå inte löser de ekonomiska problemen. Och när jag ser in i den framtid som de borgerliga tydligen har att erbjuda där löntagarna ska bli fattigare och de rika rikare, där den sociala tryggheten blir bräckligare och lyxbåtarna fler, där solidariteten blir svagare och egoismen starkare, där starka kan ta för sig och de svaga får ta skeden i vacker hand.

Vi har idag i Sverige den högsta arbetslösheten i modern tid, närmare 8% går arbetslösa utan att vi har någon nämnvärd debatt kring frågan eller tecken på vilja från den sittande regeringen att göra något åt det heller. Vi har samtidigt en av de högsta ungdomsarbetslösheterna inom EU, närmare 25%, dvs. en fjärdedel av oss som ska bära pensionssystem och trygga den sociala välfärden i framtiden går utan arbete. Samtidigt ser vi att klyftorna ökar mellan olika grupper, klasser, i samhället. De 100 miljarder i skattesänkningar som högern genomfört, däribland borttagande av förmögenhetsskatt och fastighetsskatt, har primärt gynnat de mest förmögna skikten i samhället medan de som har minst har fått ännu mindre. Vi ser också ett hårdare samhällsklimat där dödssjuka hänvisas till socialen för socialbidrag (aktivitetsstöd), där människor som arbetat hårt i ett helt liv knappt har råd att gå i pension, där människor som arbetat hårt och slitit ut knän, axlar, ryggar inte får rätt till ersättning utan ska tvingas tillbaka ut i arbetslivet.

Det hårdare samhället

Detta sker samtidigt som lönerna för VD:ar ökar, bonusar betalas ut, allmännyttan säljs ut under suspekta former. Detta sker samtidigt som våra barn och ungdomar blir gjorda till kapital när elever innebär intäkter och riskkapitalister gör sig förmögna på skattepengar. Detta sker samtidigt som våra äldre även de görs till objekt, till kapital, att göra riskkapitalister förmögna…där äldrevården reduceras till en slutförvaring, en plats att under nedtystade, utdragna och förnedrande former avlida. Det får ju inte gå för snabbt, människorna bakom riskkapitalet vill ju hinna tjäna pengar på de gamla också.

Det vi ser är en nedmontering av det som våra föräldrar, far- och morföräldrar och generationerna innan dem kämpade för…det vi ser är den systematiska förstörelsen av det som generationer av hårt arbetande människor kämpat sig till. Vi, svenskar i allmänhet, är den tyste åskådaren som bara står och tittar på den misshandel som sker, som inte vågar agera för att man inte vill bli indragen själv.

Jag tror att solidaritet och omtänksamhet fortfarande finns hos de flesta men jag tror också att den politik som Alliansen för skapar otrygghet och i och med att den skapar otrygget så skapar man också en större egoism. När samhället försvagas, när det sociala skyddsnätet inte fungerar utan exkluderar så ser man naturligt nog till sig själv och sina närmaste. Det är det som är det farligaste med den söndra och härska-politik som Alliansen för… Ju längre de får sitta vid makten desto svårare kommer det också bli att rösta bort dem.

Alliansens politik är, för den som inte var medveten om det, precis densamma som den alltid varit. Den arrogans och i viss mån förakt man nu uppvisar gentemot vanliga människor är däremot ny. Att en statsminister kan stå och säga att han endast representerar sina väljare är förkastligt, att man skamlöst kan spela ut grupper i samhället mot varandra är ännu värre, att man mörkar den politik man för och vägrar följa parlamentariska beslut är däremot enligt min mening det värsta. Var är media? Den tredje statsmakten? Var är den kritiska granskningen av makten? Alliansen vågar inte och bryr sig inte längre om att förklara sin politik, istället försöker man dölja den…bl.a. genom att inte ställa upp i intervjuer eller debatter.

Apropå att regeringen ställer in debatter...

Olof Palmes tal från 1982 är alltså mer än aktuellt idag. Jag hoppas att Löfven och andra tongivande socialdemokrater klarar av att föra ut den tunga kritik som Alliansens politik är befogad av. Jag hoppas också att media ger sig tid och utrymme att granska den politiska makten men framför allt hoppas jag att vanligt folk inser vad som håller på att hända och faktiskt agerar för att få stopp på den negativa utvecklingen!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s