Från student till yrkesaktiv…en till synes enkel resa men som man kan göra på många olika vägar

Med det här inlägget tänkte jag att jag skulle försöka komma tillbaka till det som faktiskt var huvudsyftet med bloggen från första början, att skildra min väg till arbetslivet som arkeolog eller snarare humanist då. Det var under min period som ordförande för DIK Student som tanken föddes då vi samtliga aktiva uppmuntrades till att blogga, i samma veva engagerade jag mig så smått även i Projekt Athena. Det projektet syftade, och syftar ännu, till att höja humanioras status som akademiskt ämnesområde i samhället och därför föll sig mitt bloggämne rätt naturligt…

Min tanke blev alltså att försöka skildra min väg från övergången att vara student till yrkesaktiv och mina upplevelser och erfarenheter under den resan.

När jag var aktiv i DIK fick jag höra lite olika synpunkter på huruvida man ska använda sig av exempel eller inte för att visa på vägar att gå till yrkeslivet, en del menade nämligen att detta kunde låsa den lyssnande studenten vid detta enskilda vägval. Min tanke är att naturligtvis ska man som student inte enbart lyssna på en person, en yrkesaktiv, och tro att det är den enda vägen att gå men det kan aldrig skada att dela med sig av sina erfarenheter.

I förlängningen av mina egna erfarenheter skulle jag gärna se ett mentorskapsprogram från DIK:s sida, naturligtvis inte enbart för arkeologer eller humanister utan för samtliga yrkesområden som förbundet omfattar. Jag vet att detta har diskuterats men att det fallit på grund av olika anledningar (tyvärr glömde jag skriva en motion om detta till kommande kongress!). Jag är nämligen fullständigt övertygad om att det finns fler som jag som mer än gärna vill dela med sig av sina erfarenheter till studenter som är på väg att ta första steget ut på arbetsmarknaden. Särskilt med tanke på hur tuff arbetsmarknaden är idag.

Hm, men om man nu ska försöka samla sina tankar och fundera på användbara tips och råd:

 • Visa intresse! Jag tvivlar inte på att de flesta som läser en utbildning faktiskt är intresserade, däremot är det förvånansvärt få som faktiskt visar det. Mitt första arbete som arkeolog fick jag på Gotlands museum för att jag som första student faktiskt frågade om de hade nån grävning jag kunde vara med på. Det på en ort som har en av Sveriges största och mest praktiskt inriktade arkeologiutbildningar.
 • Se till att ha ett bra CV! Ni kan få hjälp med korrektur och utformning av DIK och ni kan skicka det till mig eller någon annan, typ lärare, att kika på det och få feedback. Jag har sett drösvis av riktigt dåligt utformade CV:n med irrelevant information, bristande korrektur och ogenomtänkt layout. I ett yrke som arkeologi så krävs det att ni förr eller senare kan hantera och producera större textmassor, har ni ett CV som ser ut som hej-kom-och-hjälp-mig så ger det varken ett dugligt intryck på det området eller ett särskilt bra intryck generellt för den som ska läsa det. Ta mig på rätt sätt, innehållet kan vara hur bra som helst men om ni inte kan paketera det på rätt sätt är det ett hinder för er.
 • Uppvakta! Återkopplar egentligen till första punkten, är ni intresserade av ett jobb med ett mycket stort antal sökande, som det oftast är till säsongsanställningar inom arkeologi, så måste ni på nåt sätt skilja er ur mängden. Ett sätt är att ringa och höra sig för vad det är för typ av lämning som kanske ska undersökas, vad mitt arbete kan tänkas innehålla om jag får anställning, presentera er etc… Se till att ha en relevant anledning att ringa bara. Jag kan bara se det som positivt om jag hade varit arbetsgivare och måste välja mellan en rad ansiktslösa CV:n, det underlättar om man åtminstone har nån uppfattning om någon/några av de sökande. Är ni boende på orten så kan ni ju faktiskt ta er tid att besöka er ev. arbetsgivare och lämna CV:t personligen, ännu bättre!
 • Håll er framme och knyt kontakter! Var inte rädda för att visa framfötterna och ta för om ni väl får chansen, gör ni bra ifrån er så ökar ju det naturligtvis era chanser att få anställning igen då er arbetsgivare sett att ni funkar i ett arbetslag och även yrkesmässigt. Försök lära känna så många som möjligt, särskilt på en slutundersökning jobbar man väldigt tajt med många andra människor och är man lättsam och öppen så underlättar det väldigt mycket både för en själv och för andra.
 • Välj mindre arbetsgivare. Det här kan nog andra kanske ha motsatta åsikter om. Mina egna personliga erfarenheter är däremot att mindre aktörer är beredda att satsa mer på sin personal och att det därför är lättare att passera ”tröskeln” från fältarbetspersonal till projektledare (det senare innebär att du kan ”övervintra”, få året-runt-jobb med andra ord).

Personligen anser jag att man ständigt ska ligga på gränsen till vad man klarar, det är då man utvecklas. Var inte rädda för att hålla er framme och testa era gränser. Det kommer att visa sig att det oftast är ni själva som sätter gränserna mentalt och det som uppfattas som omöjligt och utom räckhåll i själva verket inte alls är det.

Nu blev detta inlägga väldigt specifikt inriktat kanske mot arkeologi men det bör väl gå att applicera i många andra sammanhang också!

6 tankar om “Från student till yrkesaktiv…en till synes enkel resa men som man kan göra på många olika vägar

 1. Bra inlägg, jag plockar upp stafettpinnen och skriver ett på samma tema imorgon, håller för övrigt med om det du skriver men har ytterligare ett par punkter. Andra arkeologer, humanister, samhällsvetare häng på – sedan vore det bra om vi kunde samla upp det någonstans, typ hos DIK eller Day of Archaeology etc.

  Magnus Reuterdahl

  • Jag tror stenhårt på det! Att man får ta del av en rad olika vägar från student till yrkesaktiv, blir ju lite som en passiv eller blygsam början på ett mentorprogram. Man skulle ju kunna tänka sig att de som faktiskt visar intresse och ”beskriver sin resa” också skulle vara sugna att dela med sig med sina erfarenheter till studenter i andra former också!

 2. Pingback: Så du vill bli arkeolog! // Ahh… you’ve decided to be an archaeologist! « Testimony of the spade

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s