Dagen till ära och seminariet ”Norrbotten – ett eldorado för mineraljägare” ombloggar jag mitt inlägg om gruvnäringen i Norrbotten!

En humanist i arbetslivet

Den svenska minerallagstiftningen är mycket tillåtande och medger i princip vem som helst att få undersöknings- och bearbetningstillstånd. Kommuner, markägare, lokalbefolkning och ursprungsbefolkning har i det närmaste inget att säga till om när beslut väl har fattats av Bergsstaten om undersöknings- och bearbetningstillstånd.

Tanken bakom uppluckringen av lagstiftningen var att locka nya investeringar genom att göra det lättare att få tillstånd för prospektering och brytning.

Effekterna av lagändringen kan ses idag, en myriad av olika mer eller mindre seriösa bolag prospekterar allt från uran till jordartsmetaller i alla miljöer från fjällkedja till kust. Aktörerna härrör från Storbritannien, Kanada, Australien och en rad andra länder och agerar på varierande sätt gentemot samhället. Gemensamt är dock att de enligt lagstiftningen faktiskt inte behöver ta hänsyn till de lokala samhällsaktörerna när de väl fått tillstånd för undersökning och/eller brytning.

Sverige, och framför allt Norrbotten, är Europas största producent av vissa metaller och mineraler…

Visa originalinlägg 1 609 fler ord

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s