Reaktioner på Norrbotten 2050

Det är oerhört stimulerande att se att kommentarerna på bloggen fortsätter droppa in och att det skrivs insändare i bl.a. NSD som stödjer mina synpunkter på de mer oroande tendenserna som jag lyfte fram i den samhällsutveckling som nu sker i Norrbotten. Överlag har reaktionern varit positiva, såväl från malmfälten till kusten och ung som gammal. Lite mer oroande är dock att det fortfarande saknas inspel från meningsmotståndare i frågan. Är det inte intressant? Är hållbar utveckling och Norrbottens möjligheter till densamma inte intressant? Eller är vi alla överens…?

Eller är det så att man helt enkelt inte ser problematiken? Att man inte ser faran i att förlita framtidsutvecklingen på näringar som i många fall har ett bäst-före-datum på 25-30 år och som kan krascha vid förändringar i konjunkturen? Är det bristande sjukdomsinsikt det handlar om? I drygt 100 år har vi försökt att bygga en hållbar framtid enbart baserad på basnäringarna. Det har inte fungerat hittills och lär inte göra det framöver. Vi behöver en annan mer varierad regional utvecklingspolitik.

Hur kommer det sig t.ex. att man kan satsa miljarder av skattemedel på infrastruktur till Northlands gruva i Pajala, som ännu inte gått med vinst och som när gruvan är nedlagd är dött kapital, medan det inte kan satsas motsvarande riskkapital på innovationer och besöksnäringen? Jag menar att vi har trampat upp stigar som verkar så självklara idag att vi har svårt att uppnå förändring. Vi måste bryta vårt strukturberoende, det får inte vara så att vi fortsätter gå samma väg i regional utveckling som vi gjort sedan åtminstone 1960-tal och de första regionala utvecklingsplanerna. Vad som knappt fungerade då lär knappast fungera 50 år senare i ett helt annat samhälle. Jag ska fortsätta lyfta frågan och väcka debatt och jag tackar för de som stödjer mig, men jag vill ha mothugg, jag vill ha debatt. Det känns som att t.ex. 47 gruvor i drift till 2030 bör skrynkla oroliga ögonbryn även hos de kraftigaste meningsmotståndarna…eller?

Jag blev igår invald till Stadsvikens-Malmuddens S-förenings styrelse som ersättare, bl.a. utifrån den plattformen kommer jag nu att starta igång ett nätverk i syfte att börja diskutera regional utveckling ur ett perspektiv om hållbar utveckling. Det blir en spännande resa!

2 tankar om “Reaktioner på Norrbotten 2050

 1. Eftersom jag är meningsmedståndare skall jag inte inte ge några mothugg. Bara två enkla fråga som är svår att besvara.
  Vad skall vi ha i stället för basnäringarna som vi är så beroende av?
  Vad skall vi göra när oljan tar slut?

  • Nyckeln ligger i att satsa på klimatomställningen. Vi är duktiga på att formulera behovet av en omställning och vi ser att vårt beroende av ändliga resurser och en ekonomi som bygger på överkonsumtion är ohållbart. Ändå sker inga direkta förändringar.

   Satsningar på forskning rörande klimatomställningen leder till arbetstillfällen och det stimulerar samhällsutvecklingen åt en mer hållbar riktning än idag. Alltså, en politisk satsning om att satsa på en klimatomställning innebär också med automatik en ekonomisk omställning. Det innebär också att man ger sig in på okänd mark, en förändring av rotade maktstrukturer, det är därför vi inte ser några mer omfattande förändringar ännu.

   Så vad vi ska ha istället är ett öppet kort. Jag har svårt att se att det kan bli värre än det vi är på väg emot däremot så jag skulle gladeligen trampa en ny stig för samhällsutvecklingen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s