Rapport från privatperson på Framtidens gruv- och mineraldagar 2013

Jag försökte lägga upp denna rapport på facebook men gick bet så jag lägger upp den via bloggen istället. Det här en väldigt intressant analys av en privatperson som deltog vid FGM tidigare i år, konferensen är bl.a. analyserad utifrån retorik och lingvistik och visar på framför allt en alldeles för snävt inriktade deltagarskara till fördel för gruv- och mineralnäringen.

Här ett citat från rapporten som belyser den bristande representationen:

Den ekonomiska tillväxten, som deltagare på FGM förväntar sig och hoppas att gruvindustrins expansion ska resultera i, är god i vilken form den än kommer i. Det är mitt intryck av hur man talade om ekonomisk tillväxt på FGM. Trots den rigorösa kritiken mot ekonomisk tillväxt inom ramen för en begränsad planet, som är vanlig inom hållbarhetsdiskursen, problematiserades inte ekonomisk tillväxt alls under FGM. Inte heller talade man om fördelning – vem eller vilka tillväxten tillfaller – eller att den sker på bekostnad av framtida generationers tillgång till råvaror.

Jag anser att det här är typiskt, för vad man inte gör under FGM är att faktiskt bemöta den kritik som finns riktad mot gruvindustrins expansion. Detta trots att till exempel Annie Lööf i sitt öppningsanförande uppmanade deltagarna på FGM att vara aktiva i den samhällsdebatt som rör gruvexpansionen. Av den debatten var det tyst på FGM. Man talade knappt alls om miljöpåverkan eller urfolks rättigheter, vilket jag har redogjort för ovan. Och man talade inte heller om den kritik som finns mot att gruvindustrin och den sittande regeringen har ett för nära samröre, en kritik som jag inte har kunnat undgå att ge ett visst utrymme i den här rapporten, explicit eller implicit. Demokrati och allmän insyn – eller brister på desamma – diskuterades inte alls.

Under FGM:s första dag pågick en manifestation i snöslasket utanför där framför allt Fältbiologerna deltog. ”Gräv i era samveten istället” stod det på ett plakat. De hade också författat ett brev till Näringsministern som de hade tänkt överlämna när hon lämnade FGM. Näringsministern lämnade dock Grand Hôtel bakvägen.

Läs, ta till er och använd den i er argumentation!

Rapport Georange FGM 2013

4 tankar om “Rapport från privatperson på Framtidens gruv- och mineraldagar 2013

  1. Kul att min rapport sprider sig på nätet! Den är skriven för ett forskningsprojekt, som finns omnämnt i en fotnot i rapporten, men det är bara roligt – och, vet vet, kanske även viktigt – att den sprids. Eftersom den är till ett forskningsprojekt har jag verkligen försökt att vara så ärlig jag kan, och att källhänvisa alla mina påståenden och citat. Det går därför bra att utgå från den för journalistiska och akademiska arbeten, anser jag. Fire away!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s