Malmberget

Om ni inte sett dokumentären om Malmberget så kan jag verkligen rekommendera det! Dokumentären lyfter på ett hjärtskärande sätt fram hur bristande ansvar lett till en idag ohållbar situation för de boende i Malmberget. Ett vanligt argument som de boende får höra är att gruvan ger och gruvan tar. Sant är att gruvan lade grunden för samhället under en tid då gruvindustrin var samhällsbyggande. Med tiden har dock sysselsättningen i gruvorna sjunkit kraftigt i takt med att investeringar i ny teknik möjliggör produktionsökningar i kombination med minskade personalstyrkor. Större vinster, mindre kostnader. Den moderna infrastrukturen och de stora vinsterna gör dessutom möjligt och i många fall billigare att ha s.k. fly-in-fly-out, dvs. man tar in gästarbetare som bor på annan ort. Detta förfarande genererar inte några skatteintäkter till kommunen vilket ytterligare undergräver kommunens intäkter och ökar belastningen av gruvverksamheten.

Det här har medfört att bolaget, LKAB, inte längre är lika beroende av ett livskraftigt samhälle i anslutning till gruvorna. Är det som återspeglas i dagens skeenden i Malmberget? Malmen under samhället är värderad till nånstans mellan 500-700 miljarder kronor. LKAB betalar årligen in ett antal miljarder till statskassan. Trots detta finns varken ambition eller intresse verkar det som att lösa in ens de värst drabbade malmbergsbornas villor. Det avtal som tecknades mellan LKAB och Gällivare kommun under 2012 tvingar snarare de boende att bo kvar under en onödigt lång tid. De garanteras dessutom inte ett likvärdigt boende, en regel som tagits bort, utan de får marknadsvärdet plus 25% vilket inte räcker för de allra flesta att köpa sig ett nytt boende då det råder bostadsbrist i närliggande Gällivare och då räcker summan inte för att bygga nytt.

Villaägarnas Riksförbund uppdagade nu dessutom att Gällivare kommun i sitt avtal med LKAB frånsagt sig rätten till mineralersättning:

Gällivare kommun har tecknat ett samverkansavtal med LKAB som bl.a. berör de 1 000-tals boende som drabbas av gruvbrytningen i Malmberget. Nu ifrågasätts avtalet genom prövningstillståndet. Avtalet innebär att kommunal mark säljs till LKAB, men att kommunen avstår från mineralersättning på mångmiljonbelopp.

– Rivningen av Malmberget kan dra ut på tiden i upp till 20 år enligt avtalet och östra Malmberget blir kvar längs med kanten på gruvan, trots att många boende p.g.a. nattliga sprängningar, buller, damning, sättningar och rasrisk inte står ut idag. Tragiskt nog är en delförklaring till det överklagade avtalet att regeringen förefaller vara ointresserad av hur LKAB agerar i Malmberget och samma sak skiner igenom i regeringens igår presenterade mineralstrategi, säger Villaägarnas Riksförbunds chefsjurist Ulf Stenberg.

Enligt minerallagen ska mineralersättning utgå till fastighetsägaren, men Gällivare kommun som med avtalet överlåter 491 126 kvadratmeter mark till LKAB, kompenseras inte av LKAB för mineralersättningen. En uppskattning ger vid handen att det rör sig om 227 Mkr och eventuellt ytterligare 59 Mkr i förlorade intäkter, beräknat utifrån järnmalmspriserna vid överklagandet. Dessa medel hamnar därför istället på LKAB:s konto. För Gällivare kommuns del hade mineralersättningen kunnat användas till snöröjning, underhåll av VA-ledningar, skola, förskola, äldreomsorg m.m. Pengar som villaägare och andra skattebetalare istället får stå för.

En regering som inte tar ansvar, ett statligt bolag som tillåts göra som det vill med lokalsamhället och människors liv och hälsa sätter inte ett särskilt gott exempel för de utländska bolag som nu etablerar sig. Vi har rätt att kräva en ansvarsfull gruvdrift, i synnerhet av staten och dess bolag. Det som sker nu i Malmberget är inte ansvarstagande, det är närmast att likna vid kolonialt agerande.

Se filmen! Den finns tillgänglig på Svt Play, se Malmberget!

2 tankar om “Malmberget

  1. Pingback: Vem är Nils Harnesk? | En humanist i arbetslivet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s