Därför vill vi ha Johan Lennartsson som nytt kommunalråd

När Karl Petersen kliver ner från positionen som kommunstyrelsens ordförande är det för oss naturligt och självklart att Yvonne Stålnacke fortsätter som kommunalråd och blir kommunstyrelsens ordförande. Hon är en av länets absolut mest erfarna politiker och vi är övertygande om att hon kommer utföra ett riktigt bra arbete som ordförande i kommunstyrelsen.

Vi unga socialdemokrater anser mot bakgrunden av detta att hennes framtida kollega, vice ordförande i kommunstyrelsen och nytt kommunalråd skall ha följande kvalifikationer;

1) Gedigen politisk erfarenhet. Att vara en av Luleås ledande politiker förutsätter att efterträdaren har en tillräcklig politisk erfarenhet av kommunpolitiken, därför borde efterträdaren ha aktivt deltagit i debatter och verkat för en fortsatt utveckling av det politiska arbetet i kommunen. Det handlar också om att efterträdaren har varit ledamot av kommunstyrelsen och därmed fått god kunskap om kommunens potential och möjligheter.

2) Rätt ålder. Efterträdaren borde vara ett alternativ för framtiden. Det innebär att efterträdaren också måste kunna vara aktuell många år framöver. Det socialdemokratiska partiet aviserade att efterträdaren borde vara ung, och därmed  är åldern en viktig faktor. Många framtidsutmaningar som Luleå står inför, exempelvis bostadssituationen och fler jobb speciellt för unga, kräver en föryngring av det politiska ledarskapet.

3) Utbildning. Allt fler människor i Luleå är studenter och akademiker som valt just Luleå på grund det förstklassiga universitetet och de högteknologiska företagen i världsklass, inte minst Facebook. För att på bästa sätt avspegla verkligheten och representera samhället bör efterträdaren ha en god förankring i den akademiska världen och förstå behovet av samverkan mellan näringsliv, universitet och kommun för att utveckla Luleå. Akademisk utbildning är också ett av partiets viktigaste uppställda krav.

Den enda kandidaten som innehar samtliga kvalifikationer ovan är Johan Lennartsson. Johan har förmågan att tillämpa de socialdemokratiska kärnvärderingarna i praktisk och konkret politik som möter Luleås nuvarande och framtidens utmaningar. För att Luleå ska bli en bättre kommun att bo, växa upp och verka i krävs det förståelse för ungas situation, studenternas villkor och näringslivets behov. Luleå måste hävda sig internationellt i en allt mer globaliserad värld och därför måste framtidens utmaningar hamna i centrum, såsom forskning, klimatarbetet och infrastuktur. Exempelvis sitter Johan i kommunstyrelsens plan- och tillväxtutskott och genom detta organ har Johan medverkat till etableringen av Facebook-hallarna.

Ett annat område som Johan brinner för är skolan. Johan sitter i Barn- och utbildningsnämnden och där har Johan visat både vilja och kraft att utveckla Luleås skolor och kämpa för elevernas villkor. Förutom utbildningsfrågorna är Johan engagerad i jämställdhetsfrågor och är en uttalad feminist.

Johans bakgrund är intressant då han har vuxit upp i ett segregerat området vilket har satt sin prägel på Johans politiska strävan för mer öppenhet, mångfald och tolerans i samhället. För att få in fler människor i politiken är det en fördel att Johan inte har vuxit upp i en familj av politiskt aktiva.

Det viktigaste valet har luleborna redan gjort i valet 2010 då man röstade fram en socialdemokratisk kommunledning. Arbetet på den inslagna vägen kommer att fortsätta för att göra en fantastisk kommun ännu bättre och attraktivare. Möjligheternas Luleå skapar vi tillsammans!

Daniel Smirat, student
Nils Harnesk, s-debattör
Ewelina Anderson Edenbrink, student

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s