Tillväxtkritik for dummies

Läs detta, en snabb ingång för den som inte är insatt i debatten kring tillväxtkritik. Jag är själv kluven till tillväxtbegreppet då det i praktiken har effekten av att skapa kortsiktig politik, överbelåning och överkonsumtion, en konsumtion som driver på överexploatering av naturresurser och bl.a. fenomen som land grabbing. Personligen föredrar jag begreppet ”ekonomisk utveckling” och att man börjar definiera det bredare. Att ensidigt fokusera på BNP eller BRP är inte tillräckligt, det finns så oerhört många andra värden som förloras vid ett ensidigt fokus på ett lands eller regions produktion, däribland miljö, kultur och hållbar utveckling.
Samtidigt går det inte att komma undan ifrån att vår välfärd skapades av tillväxt och en stark arbetarrörelse, med socialdemokratin i spetsen. Tillväxt idag verkar dock endast leda till större problem än en ökad välfärd i Sverige idag, behöver vi verkligen höja vår levnadsstandard ytterligare? Behöver vi en tv till, en ny iPhone? Tillväxt är kanske något som behövs i utvecklingsländer som befinner sig i samma fas som Sverige befann sig i för ett sekel sedan. Vi behöver en problematisering om tillväxt-begreppet, läs det här inlägget så får ni åtminstone en ingång till ämnet.

David Jonstad

EFFEKT | Hur ifrågasätter man tillväxten i ett samhälle där det jublas över ökad konsumtion och en nyhet om sjunkande tillväxt presenteras som ett dödsbud? Hållbarhetsprofessorn Tim Jackson, aktuell med boken Prosperity without growth, förklarar hur man säljer in den obekväma sanningen om tillväxtens gränser.

Säg ”ingen tillväxt” och många kommer instinktivt att översätta det med ”inga pengar, inga jobb, ingen framtid”.
Att ifrågasätta tillväxten triggar ofrånkomligen försvarsmekanismer i alla läger. Och om man inte bara är ute efter att provocera utan att också få folk att förstå tillväxtkritiken gäller det att noga fundera igenom hur man presenterar sitt budskap. Rätt person att få råd av är Tim Jackson, professor i hållbar utveckling och författare till rapporten Prosperity without growth som förra året gavs ut av den brittiska regeringens hållbarhetskommission. I över tjugo år har han arbetat med att hitta alternativ till tillväxtekonomin och är i dag en hett eftertraktad…

Visa originalinlägg 1 207 fler ord

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s