Debatten om ”gruvboomen” i Norrbotten på SAP:s distriktskongress i Arvidsjaur

Vi fick inte igenom de motioner som hade skrivits om att vi måste föra en mer ansvarstagande gruvpolitik med en större del av intäkterna till samhället och en lagstiftning med sikte på hållbar utveckling och inte exploatering till varje pris på socialdemokraternas distriktskongress i Arvidsjaur. Delvis pga lite olyckliga ordval och formuleringar som man inom distriktsstyrelsen och riksdagsgruppen ansåg var för hårt styrande. Utifrån debatten och samtalen som jag deltog i och förde märkte jag dock att det finns ett stort stöd inom S i Norrbotten för en skarpare lagstiftning, högre grad av återinvestering, hållbar utveckling och att samhället får en större del av vinsterna. Både Gällivares och Kirunas kommunalråd gick upp i talarstolen och uttalade stöd för detta men att det är en komplex fråga som behöver utredas vidare. Viljan finns alltså, det gäller bara att hitta rätt i diskussionen.

Vi fick däremot distriktsstyrelsen att kompromissa något, de ska ge riksdagsgruppen i uppdrag att se över möjligheterna för en höjning av mineralavgiften.

Jag kommer att skriva en motion om detta till nästa års kongress, en som lämnar arbetsutrymme för såväl DS som riksdagsgruppen men som kommer att vara mycket tydlig med vad norrbottningarna och S i Norrbotten ska ha för viljeinriktning i frågan: det får inte vara så att samhället ska subventionera och göda en näring som tär på våra möjligheter till en långsiktigt hållbar utveckling. Varje etablering måste vägas mot de kostnader den innebär, det är långt ifrån säkert att en gruva innebär en ”bra affär” för regionen eller kommunen på sikt. En höjning av mineralavgiften är ett steg på vägen, det är trots allt endast en höjning av vårt samhälles försäljningspris på våra gemensamma naturresurser. Lokalsamhället i Norrbotten måste också få ta större del av vinsterna från de ändliga resurser som utvinns i länet vilket kan göras genom att medel avsätts i regionala fonder, kommunerna som direkt berörs bör också ha nyttjanderätt över en del av dessa vinster.

Näringen ska också bära sina egna kostnader, det får inte vara så att när ett bolag konkursar, vilket har inträffat i Västerbotten gällande Blaiken- och Svärtträskgruvan, att samhället ska komma och städa upp och återställa för hundratals miljoner kronor. Bankgarantier behövs för återställningen även om detta kommer att innebära en högre kostnad för branschen. Sen behöver minerallagstiftningen ses över grundligt och bättre spegla ett perspektiv om hållbar utveckling och demokrati.

2 tankar om “Debatten om ”gruvboomen” i Norrbotten på SAP:s distriktskongress i Arvidsjaur

    • Kanske inte allt, svårt att föra en seriös politik med ett sådant krav men däremot vore det fullt rimligt att en större andel av vinsterna investeras i Norrlandslänen med tanke på hur mkt som produceras här och hur det påverkar vår livsmiljö.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s