Energibolag satsar på skiffergas, skifferolja och oljesand

Mycket läsvärt blogginlägg som belyser hur marknaden fungerar och var utvecklingen går på energimarknaden. Politiken kan och måste leda utvecklingen mot förnyelsebar energi annars får vi finna oss i att marknaden till alla pris försöker upprätthålla det gamla systemet. Utvinningen av skiffergas, skifferolja och oljesand är mer än tillräckliga bevis på att vi passerat peak-oil, det är dags att vårt system baserat på utvinning och konsumtion av fossila bränsel passerat bäst-före-datum för länge sedan. Alla försök att hålla det vid liv i detta läge kommer bara att leda till svåra miljöskador, skador på vår livsmiljö som rentav aldrig kommer att kunna återställas.

Tankar i tiden från Lund

Först var jag säker på att hörde hörde fel när jag i morse lyssnade på P1. Sedan visste jag inte om jag skulle bli arg, gråta, skratta eller vad jag ska göra när jag senare även läste:

”Enligt analyser från den svenska banken Nordea har världens stora olje- och gasbolag nästan helt slutat investera i förnyelsebara energikällor till förmån för skiffergas, skifferolja och oljesand. Det säger Sasja Beslik, chef för ansvarsfulla investeringar på Nordea.

– De senaste fem, sex åren har samtliga stora olje- och gasbolag avyttrat alla sina engagemang i förnyelsebara satsningar och fokuserar istället på renodlad fossilutvinning såsom oljesand, skiffergas och skifferolja. Man ser en snabbare väg att maximera vinsten för sina aktieägare och framförallt att skapa ekonomisk tillväxt, säger han.” (källa: http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=406&artikel=5471738 )

Visa originalinlägg 586 fler ord

2 tankar om “Energibolag satsar på skiffergas, skifferolja och oljesand

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s