Vad är Norrland? Vad innebär det att vara norrlänning?

 Frågar du mig personligen så är det två oerhört komplexa frågor som skapar blandade känslor. För det första gäller det begreppen generellt. Jag är, som säkert många andra ”norrlänningar”, delad i mina åsikter och syn på begreppen Norrland och norrlänningen. Begreppen har två sidor som gör det både attraktivt och svårt att relatera till dem.

Å ena sidan finns den där koloniala laddningen där i bakgrunden. Denna laddning fick kanske sitt allra tydligaste och tidigaste uttryck av Axel Oxenstierna under 1600-tal då han yttrade sin och kronans syn på norra Sverige; ”I Norrland hafva vi inom våra gränser ett Indien, blott vi förstå att bruka det”. Flörtandet med det förflutna och anspelningar på Oxenstiernas romantiserade bild av Norrland fortsatte för den delen även fram till 1900-tal med citat som ”Ett Amerika inom Sveriges gränser” eller ”De slumrande millionernas land”.

Men att begreppet Norrland skulle ha tappat sin idealiserade och romantiserade tappning i skrivande stund stämmer inte heller. Det finns på fullaste allvar människor i Sverige som inte tror att Norrland är en del av Sverige, att vi inte har skola för våra barn utan att de får hemskolning, att vi lever på jakt och fiske till rena klassiker som att de springer omkring isbjörnar på gatorna. Det här kanske låter trivialt? Men i den enorma okunskap som finns om norra Sverige så kan också Norrland tillskrivas vilka egenskaper som helst. Det gör Norrland och även norrlänningen till ett tabula rasa, ett oskrivet blad.

Ett oskrivet blad som man under varierande perioder tillskrivit olika egenskaper. Allt från att ha varit den tärande landsändan med en kvinnomisshandlande manlig befolkning som sysselsätter sig med tjuvjakt till bilden av Europas sista vildmark med den mäktiga naturen, oändliga utrymmen och en rikedom av naturresurser.

Framför allt är det naturen och i synnerhet naturresurserna som stått i fokus, sällan eller aldrig människorna, norrlänningarna.

Norrland som det gränslösa landet med orörd natur och ändlösa rikedomar att exploatera finns inte. Det finns endast hos beslutsfattare och kapitalister som använder sig av den romantiserade bilden för att skydda etablerade strukturer och för att kunna möjliggöra fortsatt exploatering av områdets naturresurser, livsmiljöer och befolkning.

Att därför bli kallad ”norrlänning”, få höra ”jag hörde att du var från Norrland” eller få frågan om man är från ”Norrland” är mångbottnat. Man vet nämligen inte om det ligger fördomar eller genuin kunskap om området bakom frågan, man vet inte om personen vet om det faktum att det finns en stor regional mångfald inom Norrland, att dialekten i Överkalix är långt ifrån densamma som den i Skellefteå eller att det finns en rad samiska dialekter, att det inte är självklart att jag känner Hasse från Sundsvall när jag säger jag kommer från Luleå, att ett norrlandsderby inte är riktigt samma sak som ett stockholmsderby.

För det mesta blir mitt svar istället en motfråga. Vad menar du med Norrland? Förvånansvärt få kan svara.

Men å andra sidan är Norrland också en symbol. En symbol för en på många sätt delad historia, delade öden, framför allt härrörande från perioden efter industrialiseringen. Samtliga län i Norrland har på ett eller annat sätt fått känna på den hårda exploateringen av naturresurserna. Först var det skogen, därefter älvarna och slutligen malmen.

Norrland och den norrländska identiteten har därför också på många sätt blivit en symbol för en gemensam strävan att nå en självständig utveckling, en utveckling styrd på det regionala planet av lokala förtroendevalda och inte av beslutsfattare som saknar engagemang för lokalsamhället och riskkapitalister som är ute efter att göra snabba pengar.

Hur den regionala utvecklingen i Norrland ska te sig i framtiden står i detta nu och väger. Mycket handlar om maktfördelning och därmed vem som ska ha företräde i tolkningen av innehållet i begreppet Norrland. Det handlar om vem som ska få sätta agendan för vår del av Sverige. Stat eller region? Centrum eller periferi?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s