Den ansvarstagande gruvnäringen

Igår meddelade Sveriges Radio att Boliden vill släppa ut 20 gånger mer koppar från Aitik-gruvan utanför Gällivare i Norrbotten. Man vill öka utsläppshalterna från 100 kg koppar per år till 2000 kg per år. Problemet är bara att man inte klarat av att hålla sig inom gränsen för 100 kg koppar per år från första början. Problemet är vidare att man i nuläget redan släpper ut 5000 kg koppar per år dvs. 50 gånger mer än vad deras miljötillstånd ger dem tillstånd till och att man vill ha uppskov fram till 2016 innan man kan påbörja arbetet med att minska utsläppen…till under 2000 kg.

Det är inte så att man endast bryter mot riktvärdena angivna i miljötillståndet utan man gör det dessutom grovt och utan ånger. Man har dessutom mage att kräva att få en höjning av utsläppshalterna och att få vänta med att åtgärda problemet till 2016, men då bara enligt bolagets önskade 2000 kg per år. Det är lite som att åka fast för fortkörning för att köra 200 på 50-väg och sen kräva att få behålla körkortet och dessutom kräva att få fortsätta köra 200 på 50-väg fram till dess att man kommit underfund med hur man ska kunna sänka hastigheten till 120.

Problemet är tyvärr att föraren Boliden har försökt komma underfund med hur man ska kunna sänka hastigheten ända sedan 1989. Det verkar ta lång tid att hitta bromspedalen. Naturen och samhället får under tiden finna sig i att ha en ständigt accelerande fartdåre dånandes förbi den där 50-skylten. Frågan är när vi ska lägga ut den där spikmattan? När samhället drar tillbaka miljötillståndet? Hur mycket ska vi finna oss i att bolagen tar sig för i vår natur och vår livsmiljö?

Hur är det möjligt att ett bolag kan få bete sig på det här sättet då? Hur har vi hamnat i en situation där föraren själv får bestämma hastigheten? Det bottnar i hur miljölagstiftningen ser ut. Så länge miljötillstånden bara stadgar utsläppshalter som riktvärden och inte gränsvärden kommer det att vara svårt att åtala ett bolag som Boliden för miljöbrott eftersom det inte per definition är ett lagbrott att överskrida ett riktvärde på 100 kg koppar per år, inte ens när det rör sig om det 50 gånger om. Ytterligare en försvårande aspekt i lagstiftningen är att om bolaget kan påvisa ansträngningar för att åtgärda problemet, som att t.ex. tillsätta en utredning fram till 2016, blir det mer eller mindre omöjligt att fälla dem i rätten.

Så miljölagstiftningen som vi är så stolta över i Sverige idag är bristfällig och ger fartdårar som Boliden mer eller mindre fri hastighet på vägen. Bolagen kan förhala genom att t.ex. tillsätta utredningar, något som Boliden gjort sedan 1989. Bolagen får i slutändan ofta som de vill.

Det är dags att vi sätter stopp för den fria hastigheten på vägarna. Bolidens utsläpp på 5 ton koppar per år är nära hälften av Stockholm stads årliga utsläpp på 12 ton. En enda gruva motsvarar alltså närmare hälften av Sveriges största stads årliga kopparutsläpp. Gruvnäringen tar inte ansvar för utvecklingen, de ändrar sig inte förrän det ställs krav på dem, inte förrän de har kniven mot strupen som Mats Lahti, miljöinspektör på Kiruna kommun, uttryckte det. Han syftade då på den rökgasrening som LKAB tvingades installera sedan de hotats med böter om 40 000 kr per dygn ifall de höga utsläppen av mikropartiklar skulle fortsätta. De hade dock fått påtryckningar om detta sedan 2007 men fått dispens på dispens till dess att hårda krav ställdes på dem.

För att vi ska kunna ställa högre krav på gruvnäringen när det gäller tungmetallsutsläppen kommer det däremot enligt min mening att krävas lagändringar.

Tungmetaller, däribland koppar, av för höga halter skadar och dödar. Hälsoeffekter hos människa är plötslig spädbarnsdöd, nervsjukdomar, blodbrist, fosterskador, leverförändringar, cancer, lungskador, skelettskador, synrubbningar samt sjukliga förändringar i hjärna och ryggmärg för att nämna några. Därtill orsakar de stora, långvariga och svåröversiktliga skador på ekosystemet. Tungmetaller bryts inte ned, de finns alltid kvar.

Avslutningsvis vill jag berömma kommunalrådet i Gällivare kommun, Tommy Nyström, för att han ser problematiken och han är tveksam till hur Boliden hanterat det hela och att han hade varit tveksam till produktionsökningen om han vetat om den rätta utsläppsmängden. Jag hoppas att han får gehör för sina synpunkter när han diskuterar det med Bolidens ledning. Stärkande att han inser att detta inte endast påverkar Gällivare kommun utan hela Norrbotten och att det är hot mot ekosystemet och livsmiljön.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s