Anmäl din skola

För en vecka sedan ungefär var jag med i TV4 Luleå med anledning av mitt fackförbund DIK:s kampanj Anmäl din skola. Kampanjen uppmanar i korthet elever att anmäla sin skola till Skolinspektionen om den saknar ett skolbibliotek. Det kanske upplevs som drastiskt att man uppmanar elever att faktiskt anmäla sin skola men det handlar om att sätta press på att våra politiker, däribland mig, ska följa lagstiftningen.

Sen 2011 står det nämligen i skollagen att alla elever ska ha tillgång till ett skolbibliotek. Trots detta lagkrav så är det ändå var sjätte elev, 210 000 elever, som saknar den tillgången. I Kungliga Bibliotekets statistik för situationen i Norrbotten saknar nära hälften av länets alla skolenheter tillgång till ett skolbibliotek.

Men varför är det så viktigt med ett skolbibliotek? Så viktigt att vi uppmanar elever att anmäla sin skola?

Ett skolbibliotek är mer än bara en bokhylla med böcker i ett låst rum som kan öppnas på begäran hos vaktmästaren. Ett skolbibliotek är en pedagogisk resurs i undervisningen som ökar elevernas läsfärdighet och utrustar dem för att hantera det enorma och mångfacetterade informationsflöde som vi möts av idag. Såhär definierar vi det inom mitt förbund:

Ett skolbibliotek som arbetar under ledning av en skolbibliotekarie:

Är en pedagogisk funktion som genom stöd och inspiration ökar elevernas läsfärdigheter.

Lär eleverna att källkritiskt navigera i informationsflödet och att hantera sin digitala identitet.

Är navet i den digitala kunskapsskolan.

Vi inom socialdemokraterna har uttalat oss om att detta är en hjärtefråga och att vi ska följa utvecklingen noga samt att vi är beredda att genomföra insatser till de skolor som inte efterlever lagen. För att kunna ge fler elever tillgång till ett skolbibliotek krävs det just det, ett nationellt initiativ och troligen även extra resurser till kommunerna. Många små kommuner i dagens Sverige har väldigt knappa resurser som det är, ett skolbibliotek riskerar att vara en resurs man anser sig kunna avvara.

Detta är en av de viktigaste frågorna i skolan idag enligt min mening. Om vi i Sverige på allvar strävar efter ett bli en modern kunskapsnation har vi inte råd att släppa igenom 210 000 elever genom den svenska skolan ut skolbibliotek: så anmäl din skola!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s