Minnesinstitutionernas framtida roll?

DIK är facket för oss som arbetar eller studerar inom kultur och kommunikation. Medlemmarna finns på många olika arbetsplatser, de arbetar bland annat på kommunikationsavdelningar och byråer, på bibliotek och i arkiv, på museer eller inom kulturadministration och turism. De kan också arbeta med språk, vara tolkar eller logopeder. DIK har omkring 22 000 medlemmar och är en del av Saco.

DIK:s kongress 2012 beslutade att tillsätta en expertgrupp för att kartlägga ABM-sektorns (arkiv, bibliotek, museum) framtida nyckelkompetenser. Särskilt glädjande var det naturligtvis att det var en av mina motioner som låg till grund för beslutet. Behovet av en sådan kartläggning stammar ur det allt mer komplexa samhälle vi lever i och de genomgripande förändringar som omvandlat samhället på väldigt kort tid. De snabba samhällsförändringarna och den ökade komplexiteten har medfört att våra minnesinstitutioners roll i dagens samhälle är oklar, många hävdar den i teorin men i praktiken är den däremot inte uttalad.

Paradoxalt nog sker detta i en tid då arkiv, bibliotek och museer behövs till en högre grad än kanske någonsin tidigare. Ett samhälles minnesinstitutioner är också dess kollektiva minne, utan denna koppling till det förflutna blir det svårt att förstå och förklara samtiden och genom historien få kunskap om framtiden. Under perioder av stora förändringar kan framtiden upplevas som osäker, vi har alla då en tendens att blicka bakåt, mot det som är känt och upplevs som tryggt. Om samhällets minnesinstitutioner då upplevs som otydliga eller rentav irrelevanta kan historien kidnappas och missbrukas. Sverigedemokraternas försök att tvätta bort sin fascistiska historia är ett exempel på historierevisionism, Moderaternas försök att revidera sin egen historia till att det var de som införde allmän rösträtt och kämpade mot Apartheid är ett annat.

Minnesinstitutionerna fyller en oerhört viktig demokratisk funktion som en källa för kunskap och kritiskt tänkande och just därför är det oerhört viktigt att de hittar sin roll och sin relevans i dagens samhälle. Det är därför med stor glädje och engagemang som jag ser fram emot att få hjälpa till att ta fram ett underlag för deras framtida uppdrag och att utifrån detta kartlägga våra professioners framtida kompetensbehov och vilka krav detta kommer att ställa på utbildningarna.

Första mötet med expertgruppen kommer att äga rum den 28/2.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s