Mikael Niemi om mineralpolitiken

På årets Jokkmokks marknad höll Mikael Niemi en alldeles underbar monolog om den svenska mineralpolitiken i sin föreställning Låtar och skrönor på Bio Norden. Jag har försökt ge hans monolog rättvisa genom min text nedan:

-Vi har ju minerallagstiftning i Sverige, vet ni vad den innebär? Jo! Det är ganska lustigt, folk kan komma från hela världen, till Sverige, till Norrland framför allt och kolla lite och så tar de vad de hittar.

Har ni inte tänkt att det är lite lustigt, lite märkligt sådär? Att man komma var som helst ifrån och ”oj, vad har vi här, järnmalm, ja, jamen det tar jag då!”. Det kallas för att prospektera, men, man måste säga pax! Pax! Nu är det mitt! Visst, okej, det är ditt. Det är lugnt. Koppar! Ja, för fasen. Zink! Guld till och med, javisst. Men du måste paxa. Pax!

Det är inte helt gratis, det är det ju faktiskt inte. Det finns ingen gruvskatt, det gör det inte, men det finns en mineralavgift. Vet ni hur mycket den är på? Två promille! Allt du tar upp, ja, du får ta upp hur mycket du vill, det betalar du två tusendelar av värdet för det. Mhm, så går det till.

Ja som sagt, vi har ju några som säger är det riktigt klokt det där? Ska vi ha det på det här sättet? Vad får vi för svar då?

– Bakåtsträvare! Alltså hur kan ni hålla på och gnälla om nåt sånt! Inser ni inte att det är en fördel för hela samhället att det kommer folk utifrån och investerar, de får igång hjulen, anställer folk, det blir ju skatt betalt, ja i Luxemburg då men ändå. Vi får BNP, ruljans, alltså vi får hjulen att snurra i Sverige. Det är ju fantastiskt bra!

Jag har funderat på det där, jag håller faktiskt med. Jag tycker till och med att vi ska utvidga det där. Det får gälla hela Sverige! Ja, inte bara gruvor, allting. Allting! Kom bara! Man kan ju som tänka sig sen att det kommer en schejk från Dubai då till Stockholm, går runt och kollar lite grann och så:

– Åh, vad är det där? Det ser ut som en stor golfboll?

– Ja, det är Globen alltså.

– Globen ja, den kan passa bra vid min golfbana i Dubai. Kan jag ta den?

– Nej, vänta du måste…

– Ah, just det! Pax! Vad kostar den?

– Två promille.

– Jag tar den!

Eller tänk er i Gamla Stan, en Texas-miljardär, en oljemiljardär, går runt där och så kollar han:

–  That’s a beautiful building. Vad är det där för hus?

– Ja, det är kungliga slottet.

– Ja, men alltså det passar ju perfekt hemma på ranchen. Kan jag ta det?

– Ja, men men…

– Pax!

– Jajamensan, för tusan, det är bara att ta den.

Men då blir det protester! Då börjar stockholmarna vakna!

– Fasen alltså, nej, kungliga slottet, det är ju grunden till vår kultur och urgammalt och fint! Nej, alltså det går ju inte!

Men vad säger vi då?

– Bakåtsträvare! Hur tänker ni nu? Tänk er kungliga slottet, hur stort det är. Har ni sett hur stort det är? Tänk att flytta det till Texas. Hur gör man? Man sågar upp det i små pusselbitar, märker varenda bit och plockar ned det och sätter det på lastbilar, tåg går ju inte nu för tiden. Lastbilarna kör genom hela Sverige ned till Göteborg, där lastas de ombord på fartyg och vidare över till Amerika. Hjulen snurrar, arbetslösheten försvinner. Folk anställs, BNP stiger. Era bakåtsträvare! Eller hur va?

Stockholmarna går där och tänker.

– Fan…men vi har ju en urbefolkning!

– Vad då för urbefolkning?

– Killen med trumpet där!

– Ja, vadå?

– Ja, det är ju vaktparaden! De förlorar ju jobben, vaktparaden försvinner ju! Du måste ju fatta, det blir ju synd om dem då!

Ja, jag säger bara till slut…tänk på vaktparaden!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s