Rättvisa har blivit en klassfråga

Den 1 juli trädde ett riksdagsbeslut i kraft som gör en opartisk prövning i domstol till en klassfråga. Beslutet innebär avgiftshöjningar vid de allmänna domstolarna och skapar ett mer rättslöst samhälle. I en debattartikel i Västerbottens-Kuriren menar Robin Enander, juridikstudent och verksam i den ideella föreningen Juridikfronten, att möjligheten till rättvisa blir mer en möjlighet för den som har råd medan den som inte har råd får finna sig i att få sina rättigheter kränkta.

Genom beslutet har avgiften för att väcka talan i domstol ökat med drygt 600%, istället för 450 kr kommer det nu att kosta 2800 kr att väcka enskilt åtal eller tvistemål. Enander uttrycker det som att ”den borgerliga regeringen nu stängt dörren till tingsrätten för den som är fattig”. Möjligheterna att för oss vanliga människor ta brott till rätten och begära skadestånd har med beslutet blivit kraftigt begränsade.

Även vid s.k. förenklade tvistemål har avgiften höjts, från 450 till 900 kr. I jämförelse lyfter Enander fram att avgiften för ett motsvarande småmål i delstaten New York är 15 dollar dvs. strax över 100 kr.

Tanken med de förenklade tvistemålen när de infördes på 1970-talet var att ge alla möjlighet att ta mål till domstol. ”David skulle kunna besegra Goliat” som Enander uttrycker det om de hade rätten på sin sida. Med höjda avgifter undergrävs denna möjlighet.

De förenklade tvistemålen har med tiden också blivit ett viktigt verktyg för den som utsatts för hat och förtal på nätet. Med tanke på den formliga explosionen av dessa brott och att polisen ofta lägger ned ärenden som rör brott på nätet och att konsumentminister Birgitta Ohlsson (FP) och jämställdhetsminister Maria Arnholm (FP) lovat hårdare tag mot näthatet är det märkligt att Alliansen samtidigt genomför lagändringar som gör att en massa brott av den typen inte kommer till rätten.

Mål mot massmedium handläggs som yttrandefrihetsmål eller tryckfrihetsmål och kan inte behandlas som förenklade tvistemål vilket innebär att avgiften för dessa blir 2800 kr. Detta är särskilt allvarligt då det riskerar ge fri lejd åt den som skaffar utgivningsbevis för sin webbsida och sen sprider förtalande uppgifter.

När Justitiekanslern nu meddelat att man inte kommer att prioritera förtalsåtal riskerar samhället att ge rasistiska och nazistiska webbsidor med utgivningsbevis, som i skydd av yttrandefriheten sprider sin propaganda, en ännu större frizon än tidigare.

Jag tycker att detta är ett steg tillbaka i utvecklingen för demokratin och rättstaten. Allas likhet inför lagen är en grundläggande del av vårt samhälle. När bostad, skola och vård allt mer är en fråga om vem du är och vilken inkomst du har är det oroväckande att även likheten inför lagen attackeras.

Denna utveckling mot ökande ojämlikhet måste stoppas. Det hindrar människor att nå sin fulla potential och låser in dem på nytt i det klassamhälle som vi som parti under så lång tid kämpat för att få bort.

Nils Harnesk, (S)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s