Rapport från kampanjarbetet

Veckan som varit har valrörelsen inför de allmänna valen i höst verkligen kommit igång på allvar! Det här är min första valrörelse som aktiv fritidspolitiker. För den som mig som bara har sett en valrörelse utifrån tidigare så kan jag berätta att det ligger bokstavlig och bildligt talat mycket fotarbete bakom. Det är till 99 % ideellt arbete för de allra flesta, de enda som kan bedriva valarbete på heltid är de politiker som är heltidsarvoderade vilket exempelvis i Luleå kommun bara är kommunalråden samt ordförandena för socialnämnden och barn- och utbildningsnämnden.

Alla vi som arbetar ideellt för en valseger gör det för att vi tror på ett mer jämlikt och rättvist samhälle, ett samhälle där alla människor får komma till sin fulla potential. Ett samhälle som ger dig möjlighet att forma din egen framtid även om du kommer från ett hem där dina föräldrar inte har studievana och även om du råkar växa upp i hem med svåra sociala och ekonomiska förhållanden. Din bakgrund ska inte avgöra din framtid.

Idag ser vi däremot ett samhälle som blir allt ojämlikt. Där just vem dina föräldrar är och vilket område du växer upp är avgörande för vilka val du kan göra. Vi ser ett samhälle där inte bara de ekonomiska klyftorna ökar utan även hälsoklyftorna, där man kan göra en färd efter tunnelbanan från Danderyd till Vårby och uppleva medellivslängden sjunka och sjukdomar öka.

Vi ser ett samhälle där valfrihet är något som bara omfattar de privilegierade. Vi ser också ett samhälle där våra äldre far illa då skattemedel som avsetts för personal och för riktig valfrihet för äldre, dvs. att kunna bestämma när man vill gå upp och när man vill lägga sig, när man vill äta och vad man vill göra, blir till vinst för riskkapitalister. Istället har äldreomsorgen blivit en förvaring där valfriheten är begränsad till fler aktörer med mer eller mindre samma innehåll.

För mig personligen ser jag även ett Norrland och Norrbotten som genom sina naturresurser bidrar starkt till den ekonomiska utvecklingen i Sverige men som får lite tillbaka och dessutom får bära kostnaderna för miljö och social sammanhållning. Konflikterna i Kallak och Rönnbäcken i Västerbotten, den konkursade gruvan i Blaiken och turerna kring Northland visar att vi norrbottenspolitiker behöver föra fram krav på en annan minerallagstiftning, en regionalpolitik att tala om och en hantering av Sveriges naturresurser som också väger in framtida generationers behov.

Att vara socialdemokrat är för mig att vilja individens frihet, en frihet som går ut på att bryta sönder strukturer och normer som hindrar deras utveckling, hinder som t.ex. utgörs av socioekonomisk bakgrund, kön, etnicitet eller sexuell läggning. Att kämpa mot ojämlikhet oavsett i vilken form den än kommer är för mig solidaritet, oavsett om det är i Norrbotten, Sverige, Gaza eller på någon annan plats.

Till veckan fortsätter jag med valupptakt med min s-förening på måndag, telemarketing på tisdag, dörrknackning på onsdag och ev. torsdag (annars affischering), på fredag blir det backstagemingel på Musikens makt och ev. dörrknackning på söndag. Jag kommer att göra allt för att vi ska vinna valet, fyra år till med en borgerlig regering med det rasistiska partiet Sverigedemokraterna vore förödande för samhället.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s