Vi är många som står upp för kulturen!

Denna text publicerades till delar ursprungligen som en debattartikel i NSD 22/7:

Jag tror på kulturens kraft. Kultur är en kraft för förändring, för att skapa känslor, för att skapa delaktighet och engagemang. Kulturen är också viktig för att skapa ett innehållsrikt, attraktivt och demokratiskt samhälle.

I frågan om Dansens hus har vi sett hur detta engagemang och dessa känslor har svallat höga. Luleå kommun kan däremot inte göra denna satsning på egen hand. Sex miljoner räcker inte för den beräknade kostnaden för en dansinstitution för hela länet. Vi kan inte gå vidare utan stöd av landsting och stat.

Det innebär inte att frågan är död. Under 2015 kommer arbetet med Luleå kommuns nya kulturplan att sätta igång. I planen kommer vi att formulera inriktningen för kulturens fortsatta utveckling i dialog med medborgarna, det fria kulturlivet och våra institutioner.

En viktig utgångspunkt för mig personligen i det arbetet kommer naturligtvis att vara Norrbottens kulturplan. I länets kulturplan kan man läsa att det vid sidan av förverkligandet av ett Dansens hus är viktigt att fler barn och unga ska nås av dansutbud och professionell dans och att dansen i skolan ska få en stärkt position i Norrbotten.

I Norrbottens kulturplan finns även starka målsättningar om att säkra inflytande och demokrati för barn och unga, att skapa nya mötesplatser och att främja dialog, demokrati och yttrandefrihet.

Dessa områden har klara beröringspunkter med en tänkbar utveckling för kulturen även i Luleå kommun.

Utan att föregå kulturplaneprocessen i kommunen känner och tänker jag, en känsla och tanke som mina partikamrater delar, att det är viktigt att främja kulturens utveckling utifrån de förutsättningar vi har i Luleå.

Vi har fria dansgrupper som behöver lokaler, bland annat Exiled Dance Crew. I förstudien ”Fryshuset i Luleå” konstaterar unga att det finns ett stort behov av en central mötesplats som de själva vill ska innehålla ett brett aktivitetsutbud.

Jag ser omedelbara beröringspunkter och möjligheter mellan en centralt placerad mötesplats för unga och möjligheten att i denna mötesplats ta del av och vara delaktig i kultur, däribland dans.

Det finns också möjlighet att gå vidare med förslaget om att bli en fristadskommun då rättsprocessen som moderaterna i Gävle drev mot fristadssystemet är avgjord. Kommuner kan även fortsättningsvis bli fristäder. Fristadssystemet möjliggör att kommuner kan ta emot hotade kulturarbetare som på grund av sitt kulturskapande blir förföljda i sitt hemland. Detta finns det en dialog om inom kommunen.

Att bli en fristadskommun visar solidaritet med konst- och kulturutövare i länder där yttrandefrihet, demokrati och andra fri- och rättigheter inte är lika självklara som de är hos oss.

Till hösten invigs dessutom en helt ny arena för kultur i Luleå: Ebeneser. En helt föreningsdriven kulturlokal där alla kulturföreningar i kommunen kan bli medlemmar i paraplyföreningen och använda lokalen för att nå ut med sina konst- och kulturformer. Luleå kommun står för samtliga kostnader för verksamheten, allt från renovering av lokalerna till verksamhetsmedel. I dagens Förmiddag i P4 Norrbotten intervjuas kulturnämndens ordförande Omar Jakobsson om kulturpolitiken och kulturklimatet i Luleå för den som vill höra mer.

Min uppfattning är att det finns en bra och progressiv kulturdebatt inom Socialdemokraterna i Luleå. Kulturens kraft och potential är ett av vårt partis verktyg för att skapa samhällsförändring och vi ser det som en förutsättning för att skapa ett attraktivt Luleå. Jag ser mycket positivt på framtiden för kulturutövare i Luleå kommun och hösten kommer att bli spännande både för kulturutövarna och för oss kulturpolitiker. Vi är många som står upp för kulturen och dess frihet.

Nils Harnesk, (S).

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s