Centerpartiets dubbelmoral

I december förra året avslöjade länets medier att centerpartiets nya gruppledare och oppositionsråd i landstinget, Anna-Stina Nordmark Nilsson, sitter på dubbla stolar. Hon sitter i styrelsen för vårdbolaget Dedicare som från det att hon tillträdde 2012 hyrt ut stafettpersonal till landstinget i Norrbotten för drygt 14 miljoner kronor.

När detta avslöjades svarade Nordmark Nilsson att hon ”inte skulle avgå i förtid” utan skulle vänta till bolagsstämman den 15 maj i år. Vad hände vid bolagsstämman? Hon lät sig bli omvald, säkert i tron att ingen skulle komma ihåg hennes uppenbara jäv några månader senare.

I slutet av maj, efter att hon blivit omvald i Dedicares styrelse, lade sedan centerpartiet i Norrbotten fram de åtgärdsförslag man ansåg skulle lösa landstingets underskott på 280 miljoner kronor. Förslaget innebär besparingar på 450 miljoner kronor och totalt anställningsstopp, förutom för vårdpersonal.

Vad Nordmark Nilsson därmed gjorde var att lämna det verkliga problemet olöst. För det är nämligen kostnaderna för inhyrd personal som utgör den största delen av landstingets underskott. Kostnaderna för stafettpersonal uppgick till 199 miljoner kronor enbart förra året. Totalt utgör det 71 % av landstingets underskott!

Centerpartiets besparingsförslag är därför inte seriöst då det inte bemöter det verkliga problemet. Är det centerpartiets besparingsförslag eller Dedicares? De enda som skulle tjäna på förslaget är nämligen företag som Dedicare som tjänar pengar på att hyra ut staffettpersonal till landstinget. Bättre vård för norrbottningarna är inte målet med centerns förslag, såhär kommenterade landstingsrådet Maria Stenberg (S) det:

– ”Patienter i Norrbotten vill ha fast personal och hon sitter i en styrelse för ett bolag som arbetar för en helt annan utveckling.”

Nordmark Nilsson är inte ensam om att använda svängdörren mellan näringsliv och politik inom centerpartiet. När centern övergav landsbygden för Stureplan så inledde man också en charmoffensiv gentemot näringslivet, en offensiv som gett utdelning.

Först ut var Elisabeth Thand Ringqvist som kandiderade för centern i riksdagsvalet 2002 och senare blev politiskt sakkunnig för Maud Olofsson. Idag är Thand Ringqvist ordförande i Svenska Riskkapitalföreningen.

Maud Olofsson, tidigare partiledare och näringsminister, påbörjade sin näringslivsbana i LKAB:s styrelse varifrån hon fick sparken tidigare i år. Hon är idag ordförande för besöksnäringens branschorganisation Visita och styrelseledamot i bl.a. ÅF, Diös och i Svenskt Näringsliv. Styrelseposten i Diös verkar ha vikts för centerpartiet då det var Anna-Stina Nordmark Nilsson som lämnade den 2012 då Olofsson blev invald.

Förra miljöministern Lena Ek är idag ordförande för Södra skogsägarna. Tjänsteföretagens lobbyorganisation Almega har värvat den tidigare IT- och energiministern Anna-Karin Hatt till ny VD.

Maud Olofssons tidigare pressekreterare och stabschef på näringsdepartementet, Frank Hojem, arbetar nu som kommunikationsdirektör på LKAB. På näringsdepartementet ansvarade han bl.a. för gruv- och mineralfrågor. På LKAB har han ansvarat för kontakterna gentemot regering, riksdag och myndigheter.

Uppenbart är att Anna-Stina Nordmark Nilsson är i gott sällskap bland sina partikamrater. Frågan man däremot måste ställa sig är om centerpartiets väljare vet om detta? Vet om att många av deras företrädare snarare företräder särintressen än sina väljare? Det finns ett uppenbart demokratiskt problem i att alla dessa personer med stort inflytande inom centerpartiet nu tagit med sig detta inflytande och nätverk i särintressets tjänst.

Det står alldeles klart att Sverige behöver en lagstiftning och ett regelverk för att hålla rågången mellan näringsliv och politik. Tunga politiker behöver sättas i karantän, detsamma gäller höga tjänstemän inom förvaltning och myndighet. Det ska helt enkelt inte finnas några tvivel om vems intressen du företräder som folkvald eller verkställande tjänsteman. Det ska inte vara möjligt att gynna kapitalstarka särintressen som folkvald politiker för att se till att det finns en reträttpost i näringslivet efter den politiska banan.

Till dess att detta kommer på plats måste vi däremot själva vakta dessa rågångar och kräva att media gör detsamma. Det är därför jag upprepade gånger har krävt Nordmark Nilssons avgång. Det är inte moraliskt försvarbart att både leda centerpartiet i landstinget och att samtidigt sitta i Dedicares styrelse. Nordmark Nilsson måste avgå från någon av posterna, något annat får anses som korruption.

Lästips: Sätt riksdagen i karantän – en rapport om svängdörren mellan politik och påverkansindustri.

Nils Harnesk, (S).

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s