Kulturen står stark i Luleå

I början av september öppnade Luleås senaste kultursatsning, Kulturcentrum Ebeneser. Kommunen har finansierat återstarten och lämnade vid invigningen över nycklarna till föreningslivet. En för Sverige unik kultursatsning där kommunen nu skapat förutsättningarna för en mötesplats, en mötesplats för en bredd av kulturuttryck där plånboken inte ska vara avgörande för om medborgare kan delta och njuta av kultur.
 

Kulturcentrum Ebeneser! En föreningsdriven mötesplats för kultur i alla former. Möjliggjord tack vare socialdemokratisk kulturpolitik.

 

Den debatt vi har sett i tidningarna under sommaren och hösten bl.a. kring Dansens hus ger intrycket av att kulturpolitiken dött i kommunen. Det är helt felaktigt. Kulturpolitiken lever och utvecklas inom socialdemokraterna, både i kommunen och i länet. I Luleå fortsätter vi på den inslagna vägen då vi vet att kulturen är viktig för vår attraktionskraft, för målsättningen om att bli 10 000 fler och för kulturens egenvärde som en kraft för demokrati och yttrandefrihet.

I samtalet om den fortsatta utvecklingen av kulturen i Luleå finns dans, litteratur, kulturarv och kultur för barn och unga med som naturliga och viktiga frågor. Utgångspunkten för vår kulturpolitik är jämlikhet, alla ska kunna ta del av kultur oavsett var man bor eller vilken socioekonomisk bakgrund du har.

Arbetet med en ny kulturplan för Luleå kommun kommer att ställa stora krav på dialog med och delaktighet från konst- och kulturutövare, näringsliv och medborgarna i kommunen. Vi är övertygade om att kulturen kan utvecklas än mer och att vi tillsammans kan skapa ett ännu starkare kulturliv. Att ge förutsättningar för kultur att blomstra är att skapa förutsättningar för ett levande och demokratiskt samhälle. 

Kulturen är en viktig del av välfärden men det är också en viktig del av arbetsmarknaden. De kulturella och kreativa näringarna är tillsammans med besöksnäringen två av de mest expansiva branscherna i Norrbotten. 2013 fanns det över 900 företag inom de kulturella och kreativa näringarna i Luleå och Piteå med en omsättning på över 1,6 miljarder.

Besöksnäringen är i sin tur beroende av ett starkt kulturliv för sin verksamhet och sysselsätter drygt 3400 personer idag i länet och har ökat antalet sysselsatta med 93 % mellan 2000-2014! Icehotel är ett väldigt tydligt och framgångsrikt exempel på en verksamhet som ligger i skärningspunkten mellan kultur, konst och turism.

Vi har många spännande kultursatsningar framför oss i Luleå. Världsarvet Gammelstad firar 20 år, dansen behöver stärkas, en mötesplats för unga i stil med Fryshuset är på gång, det pratas om att Luleå kan bli en fristadskommun, Norrbottens museum jobbar med en ny basutställning som kommer ge museet en tydligare profil i kommunen.

Kulturen är där vi möts, där åsikter bryts, där demokratin levs och återföds. Kulturpolitiken är verktyget för att knyta samman ett samhälle, skapa innehåll och mening, därför är också kultur intimt sammankopplat med fritid.

Kommunens invånare kan både känna sig trygga i och nyfikna på vad vår kulturpolitik kommer att leverera de närmsta åren.

Denna artikel publicerades i Norrbottens-Kuriren den 1/10.

Nils Harnesk, (S)

En tanke på “Kulturen står stark i Luleå

  1. Pingback: Kulturpolitiken i Luleå engagerar! | En humanist i arbetslivet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s