Kulturpolitiken i Luleå engagerar!

Detta är mitt svar till Peo Rasks replik på min tidigare debattartikel om kulturpolitiken i Luleå.

Kuriren

Luleå kommun är en av de kommuner i landet som satsar mest på kultur per invånare. Det ska vi vara stolta över. Kulturen är viktig för ett samhälle. Kulturen skapar innehåll i vardagen, väcker tankar och intresse, skapar delaktighet och mening. Där är både det professionella kulturlivet och amatörkultur lika viktiga. Luleåborna är idag nöjdast av alla i hela landet med kulturutbudet i hemkommunen enligt Statistiska centralbyrån, sen kan vi alltid bli ännu bättre.

Kulturen har ett egenvärde för oss socialdemokrater. Den kan inte reduceras till ett redskap för andra syften utan att förlora innebörd, trovärdighet och kvalitet. Kulturen kan å andra sidan vara en kraft för samhällsförändring

Vi kan bara beklaga att våra kamrater i landstinget inte mäktade med att ro hem Dansens hus. Luleå kommun kan däremot inte göra den satsningen själv. Det innebär inte att vi släpper dansen. Dansen är en fortsatt viktig utvecklingsfråga i kommunen och där har vi tagit stora steg för en satsning på både på den professionella dansen och föreningsdansen.

Vårt mål är att skapa en fri dansgrupp som kan dela lokaler tillsammans med föreningsdansen. Detta är något som vi arbetat fram i dialog med dansarna i Luleå. Tillsammans, med syftet att utveckla dansen som konstform i kommunen. Har Rask missat detta? Anmärkningsvärt av en kulturskribent vid en av länets största tidningar.

Samarbetet med Austin är även det en viktig satsning på kulturlivet i Luleå och Norrbotten. Det har möjliggjort för The Magnettes, musikduon från Pajala, att nå ut till en internationell musikscen som de annars skulle haft svårt att göra på egen hand. Fler musiker följer nu i deras fotspår. Med samarbetet möjliggör vi att fler kan leva på sin musik. Det kan väl knappast Peo Rask ha något emot?

Rask tycker att vi först måste se till att vi har rejäla villkor för professionella kulturarbetare i Luleå innan vi kan satsa på annat inom kulturen. Han intar den enkelspåriga inställning som August Palm hade till folkbildningen, ”bröd först, sedan bildning”. Först måste ”magfrågorna” lösas, sen kan vi göra annat.

Vi socialdemokrater har ”mage” att göra detta parallellt och har visat det genom den kulturpolitik vi för. Vi vet att det är möjligt och nödvändigt att satsa både på den professionella kulturen, institutionerna och det fria kulturlivet men, som med alla politikområden, måste vi också göra prioriteringar.

I kulturplanearbetet som vi nu sjösätter i kommunen kommer fokus att vara på dialog och delaktighet med konst- och kulturutövare, amatörer och professionella, institutioner och fria kulturutövare och sist men inte minst helt vanliga kommunmedborgare.

Vår målbild är en kulturplan som liksom Norrbottens kulturplan ger en rättvisande bild av kommunens konst- och kulturliv och som gör att vi tillsammans kan prioritera och ha samsyn kring hur kulturen kan och ska utvecklas för framtiden. Peo Rask är välkommen att delta.

Nils Harnesk, (S).

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s