Vår tids ödesfråga – välkomna till arbetarrörelsens visning av ”This Changes Everything”

Till att börja med är du som läser detta varmt välkommen till arbetarrörelsens visning av dokumentären ”This Changes Everything” imorgon tisdag (3/11) på kulturlokalen Lillan här i Luleå. Vi träffas kl. 18.00, filmen är 90 minuter lång och arrangemanget är kostnadsfritt och öppet för alla. Vi står värd för denna visning då klimatfrågan är vår tids ödesfråga men att vi själva behöver mer kunskap och inspiration för att kunna åstadkomma förändring. Arbetarrörelsen välkomnar därför till en kväll med just detta!

Miljöfrågorna är långt ifrån nya inom arbetarrörelsen. 1972 stod Sverige värd för FN:s första stora miljökonferens. Bakgrunden var att arbetarrörelsen och Olof Palme hade lyft miljöfrågornas betydelse. Det Palme hade insett var att miljöfrågorna inte kunde lösas enbart genom enskilda nationers ansträngningar utan att ansvaret var gemensamt och globalt och att svaren därför låg i internationellt samarbete.

Klimatfrågan är vår tids ödesfråga. Ingen kan stå utanför, ingen kan undgå att påverkas men alla och ingen tar ansvar. Kampen för ett stabilt klimat är en fråga om internationell solidaritet.

Över 20 000 arbetare har dött på sockerrörsplantager i Centralamerika av kronisk njursjukdom, orsakad av extrema temperaturer och bekämpningsmedel. Under värmeböljan i Frankrike 2003 omkom 15 000 personer, främst äldre och sjuka. I Stilla Havet finns hela önationer som inom några år kommer tvingas på flykt på grund av stigande havsnivåer.

Ny forskning har dessutom visat att en starkt bidragande faktor till inbördeskriget i Syrien var en extrem torka orsakad av klimatförändringarna. Samtidigt pågår den sjätte stora artutrotningen sedan livet på jorden kom till, den senaste orsakades av en meteor för 65 miljoner år sedan. Nu är det människan som orsakar det med klimatförändringar, skogsavverkning och föroreningar.

I Sverige märks effekterna idag främst genom att vintrarna blir kortare, temperaturen ökar och nederbörden blir kraftigare. Jord- och skogsbruk och ekosystem påverkas negativt och översvämningar blir vanligare.

Allt detta är orsakat av oss människor, vi har genom utsläpp av växthusgaser värmt upp vår planet och det får nu konsekvenser. Vi har alla ansvar, men särskilt är det vi i västvärlden, vi på det norra halvklotet som genom vår fossilbaserade ekonomi står för 70 % av världens utsläpp av växthusgaser.

Nu, snart 45 år efter Stockholmskonferensen, kan vi konstatera att Sverige har kommit en bit på väg, men vi är långt ifrån en fossilfri ekonomi. Vi kan också konstatera att världens länder inte lyckats nå ett bindande klimatavtal. Varför händer det så lite på klimatområdet när alla är så smärtsamt medvetna om hur akut läget är?

I korthet är det vårt ekonomiska system som är problemet. Det finns en överväldigande majoritet hos det svenska folket och befolkningar världen över om att det måste till starkare åtgärder för att vi ska ha en värld att lämna över till våra barn och barnbarn. Det som bromsar är etablerade och starka vinstintressen som vill bevara det ekonomiska systemet som det är. Man vill bevara ”business as usual” till varje pris.

De som vill detta är det fåtal personer, den rikaste procenten i världen, som är beroende av ett samhälle som går på fossila bränslen, ett samhälle som hålls igång av överkonsumtion och drivs av ökade klyftor. Dessa personer skulle rymmas i en dubbeldäckad buss och äger mer än hälften av världens befolkning! Vi andra 99 % är de som kommer att få bära de stora konsekvenserna av deras girighet.

Hopp finns! I slutet av november träffas världens ledare återigen för att i FN:s regi försöka nå ett bindande, globalt klimatavtal. Ingen kan göra allt, men tillsammans kan vi förändra världen. Ett annat samhälle är möjligt. Tillsammans kan vi genom kunskap och engagemang sätta press på våra folkvalda att leverera ett klimatavtal som räddar vårt klimat för framtida generationer.

Palmes ord från konferensen 1972 ekar lika aktuella idag som då:

”När det gäller människans livsmiljö finns det ingen individuell framtid, varken för människor eller nationer. Framtiden är gemensam. I gemenskap måste vi dela den. Tillsammans måste vi skapa den.”

Nils Harnesk, (S)

En tanke på “Vår tids ödesfråga – välkomna till arbetarrörelsens visning av ”This Changes Everything”

  1. Pingback: Halvtid i mandatperioden | En humanist i arbetslivet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s