Staten måste ta ansvar för den regionala kulturen

Detta inlägg publicerades ursprungligen i Norrbottens-Kuriren (24/11). Texten är däremot uppdaterad och något förlängd.

I ett samlat uttalande (13/11) skriver länsteatrarna att den statliga modellen för att driva kulturpolitik, samverkansmodellen, håller på att haverera. Kritiken är befogad. Regeringen och staten måste ta ett större ansvar för den kulturpolitiska utvecklingen i landet.

Visst, kultursamverkansmodellen har sina fördelar också, kulturpolitiken har fått en starkare plattform regionalt och lokalt då arbetet med kulturplanen, åtminstone i Norrbotten, har inneburit att politiker och förvaltningar börjat prata mer om och med kulturen, man har börjat förstå kulturens egenvärde och också dess betydelse för samhällsutvecklingen.

Modellen har satt kulturen på agendan på ett annat sätt än tidigare då staten pekade med hela handen och ensam fördelade resurserna.

Detta kan jag intyga då jag själv arbetat med samverkansprocessen som medarbetare på landstingets kulturförvaltning. Men, här kommer det, det var också väldigt tydligt för mig att kulturens utveckling möjliggjordes tack vare regioner och landsting och kommuner landet över.

Det är den regionala och kommunala nivån som har skjutit till resurserna när staten rent krasst sett har skurit ned. Staten har inte, ända sedan modellen infördes av Allians-regeringen, tillfört några utökade medel till modellen annat än marginella uppräkningar.

Redan när modellen infördes framfördes krav på att staten måste gå in med mer pengar i modellen för att inte urholka kulturen utanför storstadsregionerna. Det är det som nu sker.

Därför blev jag glad att en av länets riksdagsledamöter, socialdemokraten Linus Sköld, i sitt uppdrag som ersättare i kulturutskottet valde att besöka Norrbottens museum bl.a. för att diskutera just detta. I kulturutskottet sker nämligen en utvärdering av kultursamverkansmodellen, en utvärdering där jag som regional och lokal kulturpolitiker hoppas på ett rejält omtag från statens sida.

Min förhoppning är att utvärderingen kommer att visa det som regionala och kommunala företrädare argumenterat för ända från början, utan större statliga anslag till modellen kommer den att haverera.

Detta har vi redan börjat se i region efter region. Många av landets länsmuseer befinner sig i ett akut ekonomiskt läge enligt en utredning av Riksutställningar. Likaså befinner sig många länsteatrar i en allt svårare ekonomisk verklighet. Gävle Symfoniorkester, Mannaminne, Teater Västernorrland, Scenkonst Västernorrland, Värmlands flottningsmuseum och Västerås sinfonietta är några av de kulturinstitutioner som nyligen hotats med nedläggning eller fått skära ned kraftigt.

Bättre blir det inte att statliga Kulturrådet nu tagit ett principbeslut att minska statsbidraget med motsvarande andel som regioner eller landsting skär ned. Det är ren dubbelbestraffning, ett slag i ansiktet mot de regioner som trots år av otillräckligt statligt stöd sett till att hålla igång ett kulturliv av hög kvalitet.

Även i Norrbotten tvingas vi till besparingar. Ett län som satsat mycket på kultur, ett av de län i landet som faktiskt satsat mest på kultur per invånare. För 2015 och 2016 har nu generella besparingar på 1,6% per år resulterat i en kännbar försvagning av både våra länskulturinstitutioner och kulturstödet till det fria kulturlivet. Utveckling av kulturens infrastruktur, som Dansens hus har lagts på is.

Det finns stora förväntningar på den nya regeringen och en nyinriktning av den nationella kulturpolitiken. Jag vägrar tro att vår nya regering vill fortsätta en kulturpolitik som kommer att leda till omfattande nedläggningar av kulturinstitutioner och besparingar på kulturen i våra landsting och regioner.

Kanske vore det läge att återuppliva det rödgröna vallöftet från 2010 om att tillföra en miljard till kulturen? En miljard till kultursamverkansmodellen skulle utan tvivel stärka den, nästan dubblera budgetramen, och möjliggöra en mer hållbar kulturutveckling i hela landet.

Nils Harnesk, (S)

Norrbottensteatern

Vill staten skrota…

Norrbottens museum

…den regionala kulturen?

En tanke på “Staten måste ta ansvar för den regionala kulturen

  1. Pingback: Kulturen är stark – men kan bli bättre | En humanist i arbetslivet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s