Globala demokratiavtalen kan avgöras i år

I år ska fyra internationella demokratiavtal förhandlas, med det gemensamma att de alla ska förstärka och underlätta utvecklingen mot ett mer demokratiskt och jämlikt samhälle. I avtalen ingår bl.a. krav på förstärkningar av arbetsrätten, en politiskt oberoende och stark public service, förstärkning av yttrandefrihet och meddelarfrihet, säkerställandet av kvinnors fri- och rättigheter, höjda lägstalöner, krav på självständiga författningsdomstolar, en reglering av bank- och finansmarknaden, införandet av överstatliga näringsfastighets-, energi-, valutaöverförings- och växthusgasskatter.

– Äntligen! Vi har kämpat länge för att kunna exportera den svenska demokratins framgångar till andra länder, först var det ABBA, Ikea och Volvo som tog världen med storm, nu exporterar vi det svenska folkhemmet. Jag tror att Erlander och Palme hade sett det stora i detta och känt igen sig i politiken. En enorm framgång för ett litet och exportberoende land som Sverige, säger statsminister Stefan Löfven.

De avtalstecknande staterna förbinder sig också att kraftigt öka progressiviteten i sina skattesystem samt att förstatliga, eller på annat sätt offentligt reglera för samhället viktiga områden; skola, vård och omsorg, sjukförsäkring och pension, apotek, bostäder och infrastruktur (väg, flyg, järnväg, elproduktion). De tecknande staterna förbinder sig också till ett bindande klimatmål.

– För LO, TCO och Saco är det faktum att vi närmar oss slutförhandling av dessa avtal i den form de har nu naturligtvis en seger. Det kan nästan jämföras med Saltsjöbadsavtalet med skillnaden att nu ges arbetstagare världen över möjlighet att arbeta för schyssta villkor och ett öppet och fritt samhälle, säger Karl-Petter Thorwaldsson, Göran Arrius och Eva Nordmark.

Staterna förbinder sig också att införa en karantän om minst fem år för samtliga politiker för att hindra dem att inneha uppdrag inom näringsliv eller PR- och kommunikationsbranschen. Det finns också ett krav på att alla stater inför lagstiftning för hur lobbyverksamhet får bedrivas och hur den ska göras transparent samt att offentligt stöd ska utgå till de påverkansgrupper som av ekonomiska skäl inte kan göra sin röst hörd gentemot näringslivets kapitalstarka lobbygrupper.

– EU står inför tuffa utmaningar framöver. TTDP är ett sätt att gemensamt tackla dessa utmaningar, och visa att EU och USA tillsammans vill upprätthålla de värderingar som skapat vårt välstånd. Den möjligheten måste vi ta vara på, säger Sveriges EU-kommissionär Cecilia Malmström.

Avtalen kommer också att reglera ersättningsnivåer, förmåner och pensioner hos demokratiskt valda företrädarna på nationell och överstatlig nivå. Nivåerna ska följa lärarlönerna i respektive land och följa de årliga löneökningarna.

I avtalen finns även en klausul om att allt partistöd måste redovisas i detalj samt att en nationell och politiskt oberoende myndighet inrättas, eller befintlig myndighet, som ges befogenhet att göra oannonserade granskningar och revisioner av de politiska partiernas finansiering.

Avtalen erkänner urfolkens rättigheter och stater som ej ratificerat ILO169 förbinder sig att göra detta och inleda arbetet med ge urfolken rätt till deras av hävd rätt till mark och vatten.

Näringslivet äger inte rätt att överklaga eller på annat sätt förhindra avtalens legitimitet eller laga kraft.

På frågan om detta kommer att skada den ekonomiska tillväxten inom Sverige och EU svarar Malmström:

– Jag har full förståelse för att vissa inom det globala näringslivet kan uppleva en oro. Jag vill lugna dem genom att säga att TTDP, CETA, TODA och TTC är avtal för att gemensamt höja levnadsstandard och livskvalitet för miljontals människor, säkra miljö och klimat för framtiden och skapa stabila demokratier världen över. Vi tror att det är det som skapar tillväxt, nya och stabila marknader och en långsiktigt hållbar utveckling. Att stå stilla och trampa på samma ställe är inte ett alternativ.

Om staterna inte följer avtalen, eller om multinationella företag och kapitalägare, eller andra parter inte gör detta, kommer de att ställas inför rätta vid den internationella domstolen i Haag. Domstolen äger rätt att kräva åtgärder av FN om en stat går i en auktoritär riktning eller om en stat utsätts för destabiliserande åtgärder.

Not: TTDP, CETA, TODA och TTC är förkortningarna på de nya globala demokratiavtalen.

TTDP (Transatlantic Transparency and Democracy Partnership) förhandlas mellan EU och USA.

CETA (Comprehensive Egalitarian and Transparency Agreement) förhandlas mellan EU och Kanada.

TODA (Transfer of Democracy Agreement) särskilt avtal som fokuserar på att sprida demokratiska processer och best practice till avtalsparterna, 23 avtalsparter inkluderande EU och USA.

TTC (Trans-Pacific Collective) avtal mellan USA och ett antal Stilla Havs-länder, motsvarar TTDP och CETA.

Nils Harnesk, (S).

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s