Konflikten är mellan oss och de rika

Världen blir allt mer ojämlik. En procent av jordens befolkning äger idag hälften av världens samlade tillgångar medan vi övriga 99 procent delar på andra halvan. 70 procent av oss lever i ett land där inkomstklyftorna ökat under de senast 30 åren och där den rikaste procenten i samhället ökat sin andel av välståndet under samma period. Sverige är ett av de länderna.

Denna koncentration av välstånd leder till att den politiska agendan formas av denna elit. Denna elit, de superrika, är de som tjänat på den politik som förts under de senaste årtiondena.

En politik som kännetecknats av uppluckringar av lagstiftning, som arbetsrätt och miljölagstiftning, för att göra det lättare att exploatera våra naturresurser och utnyttja löntagare. En politik som blivit till en tävling i skattesänkningar länder emellan för att locka de superrika att investera. En politik som handlat om att sälja ut och privatisera det som bör vara samhällsägt. En politik som handlat om att sänka löner för oss löntagare.

De superrika vill gå ännu längre med handelsavtal som TTIP och CETA. Dessa handelsavtal kommer att öppna upp ännu fler delar av vårt samhälle för vinstdrivande verksamhet, försvaga lagstiftning och undergräva demokratins inflytande på samhällsutvecklingen.

Deras mål är en marknadens diktatur där alla försök att begränsa marknadens utbredning genom demokratiskt fattade beslut bemöts med stämningar. Som Vattenfall stämmer den tyska staten för beslutet om att stänga ned kärnkraften. Som försäkringsbolaget Achmea som stämde Slovakien för beslutet att stoppa privata sjukförsäkringar. Som fossilföretaget Lone Pine som stämmer Kanada för att Quebec infört ett tillfälligt förbud mot att utvinna fossilgas med den giftiga metoden fracking.

Det här sker i en tid då samhället och demokratin behöver vara stark. Vi står inför enorma utmaningar som kräver ansvarstagande och långsiktighet, något som marknaden aldrig kommer att leverera. Det kan bara modiga politiker med starka mandat åstadkomma.

Vår tids samhällsproblem kräver ökad jämlikhet och en stark allmän välfärd för att lösas, det kräver också ett skattesystem där de superrika inte längre bjuds på enorma skattesänkningar eller tillåts komma undan skatt helt. Målet måste vara det klasslösa samhället. I Sverige har 140 miljarder försvunnit från välfärden genom högerns skattesänkningar, det mesta har gått till de som redan har mest. Enbart i Sverige räknar Skatteverket med att de rikaste i samhället slussar ut 46 miljarder per år till skatteparadis.

Konflikten är inte mellan oss vanliga löntagare och de utarmade människorna som flyr från krig och konflikter. Konflikten är mellan oss 99 procent och de rikaste i samhället. Det är de superrika som genom sin girighet skapar fattigdom, underbemanning i vården, otrygga anställningar och utsliten infrastruktur.

Mycket vill ha mer och det sker på vår bekostnad. Sparka inte nedåt, rikta ilskan och kritiken mot de skatteflyktingar som flyr sitt samhällsansvar genom att gömma sig i skatteparadis och bakom högerns klassförakt och rasism. Rikta ilskan mot de höginkomsttagare i de borgerliga partierna och inom Svenskt Näringsliv som vill sänka dina löner trots att de redan idag tjänar mer än vad 53 arbetare gör.

Nils Harnesk, (S)

Denna text publicerades ursprungligen som en debattartikel i NSD.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s