Det olösta mordet på Sveriges statsminister

I måndags kväll var jag och såg uppläsningen av ”Vem sköt Olof Palme och varför?” med journalisten Tomas Bresky och skådespelaren Mats Pontén i Luleås nygamla kulturhus Ebeneser. För mig, född 1985 och långt ifrån politisk medvetenhet när statsminister Palme mördades, var uppläsningen en obehaglig men nödvändig upplevelse. Obehaglig i både polisutredningens brister och i de mörka uppslag som framkom i utredningen men som polisen aldrig har gått vidare med. Nödvändig med tanke på hur lite jag faktiskt visste om mordet på Sveriges statsminister.

Journalisten Tomas Bresky har i flera tv-program, bl.a. i Norra magasinet och i Uppdrag granskning, berättat om polisens alla felsteg under spaningsarbetet och redovisade en mängd olika spår som aldrig utretts.

Han redogjorde på ett övertygande sätt om alla fel som begåtts, hur vittnen negligerats, vittnesuppgifter avfärdats och hur utredningen sedan kantrade in i återvändsgränden Christer Pettersson. Hur man sedan plöjde ned enorma resurser i att sätta dit den nedknarkade och alkoholiserade Christer Pettersson men ignorerade det Palmehat som frodades inom vissa kretsar inom Försvarsmakten, polisen och Säpo.

Faktum är att motiv och gärningsman fortfarande är okänt. Christer Pettersson fälldes visserligen i tingsrätten men friades sen i både hovrätten och högsta domstolen. I tingsrätten fälldes Pettersson av lekmannaledamöterna men friades av de utbildade juristerna. I både hovrätten och högsta domstolen finns enbart utbildade jurister, alla yrkade på friande dom, bevisningen mot Pettersson höll inte.

Hur skulle för övrigt Christer Pettersson, känd missbrukare, i dålig form och med haltande gång ha kunnat springa med hög fart ”lätta och spänstiga” steg från mordplatsen?  Något som 13 vittnen beskrev att mördaren gjorde, i en lång rock, något som Pettersson aldrig bar, uppför den 99 steg höga trappan i slutet av Tunnelgatan.

En pensionerad polis som närvarade på evenemanget hade själv varit med och gripit Pettersson när han jobbat vid Stockholmspolisen på 1970-talet, han trodde inte att Pettersson, oavsett i nyktert eller drogat tillstånd skulle kunna ha utfört mordet på det sättet. För det första på grund av sitt fysiska skick, för det andra att han aldrig använde skjutvapen utan var känd för att använda kniv och för det tredje att han i drogat tillstånd var fullständigt osammanhängande och ytterst våldsam.

Att han skulle ha planerat mordet, skjutit Palme och sen med ”lätta och spänstiga” steg ha sprungit från platsen var för honom fullständigt osannolikt.

Bresky är en av de personer i Sverige som kan mest om mordet på statsminister Olof Palme. Uppläsningen var tankeväckande och väckte fler frågor än den svarade på, vem mördade Olof Palme? Vilka var polismännen med walkie talkies som observerades efter makarna Palmes promenadväg? Varför följdes inte polisspåret eller Sydafrikaspåret upp? Varför undanhöll Säpo information?

Varför ställdes Stockholmspolisens mest erfarna mordutredare utanför utredningen? Hur kom det sig att Hans Holmér omgav sig med livvakter som fick vapen och utrustning från den högerextrema Östling? Östling som var f.d. polis och som umgicks inom högerextrema kretsar inom polisen, del av bl.a. den s.k. baseball-ligan och känd Palme-hatare. Östling som ringde in på mordnatten till vaktdistriktet på Norrmalm och jublade: ”Så dog den djälva fähunden!”

Varför har inte poliserna med fascistisk och nazistisk anstrykning inom Stockholmspolisen blivit ordentligt utredda? Hur kom det sig att mördaren kunde veta var makarna Palme uppehöll sig under mordnatten? Varför har inte utredningen följt upp de uppgifter som förmedlades av en person inom den militära underrättelsetjänsten en kort tid innan mordet om att en kupp planerades och att hotbilden mot statsministern var stor? Hur kom det sig att Olof Palmes dagbok försvann från kassaskåpet i hans arbetsrum på Rosenbad?

Vad Bresky efterlyste var åklagare och poliser som på allvar vill uppklara mordet på statsminister Olof Palme. Att de som blir utsedda att leda utredningen inte fastnar i den slentrian som bilden av den segdragna utredningen har, att inte betrakta mordet som olösligt.

Att en sådan kränkning av demokratin och det svenska samhället som mordet på vår statsminister innebär fortfarande är olöst är inget mindre än en rättsskandal.

Klart efter kvällen är i varje fall att det inte var Christer Pettersson som sköt Palme. Oavsett vad vår nuvarande statsminister tror. Tro löser inga mord.

Nils Harnesk, (S).

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s