Seminarium om arbetarlitteraturen

Nu på lördag den 19/3 kl. 14.00 anordnar författaren och förläggaren Peo Rask ett litteraturseminarium på Lillan i Luleå. Rask fortsätter med sitt enträgna arbete för att stärka litteraturområdet och att utveckla en ny litteraturscen i kommunen. Denna gång är temat arbetarlitteraturens utveckling under rubriken ”Vad ska vi med arbetarlitteraturen till?” Arrangörer är Tidskriftsföreningen Poetens klagan är sällan utan anledning med ekonomiskt stöd av Luleå Folkets hus-förening, kulturförvaltningen och Socialdemokraterna i Luleå. Fri entré.

Bakgrunden är det växande intresset för arbetarlitteratur. Inte den arbetarlitteratur som skildrade industrialiseringens orättvisa och klassegregerade samhälle utan dagens, vår tids arbetarskildringar. För faktum är att vi även idag lever i ett djupt segregerat samhälle med djupa inkomstklyftor, boende-, hälso- och utbildningssegregation.

Hur ser vår tids arbetarskildring ut? Är det den som skildrar livet som sms-anställd inom hälso- och sjukvården? Livet som arbetande fattig med flera arbeten men där lönen fortfarande inte räcker till för att leva på? Livet som ung på arbetsmarknaden där du utnyttjas till låga löner och för att tvingas provjobba utan lön?

Vår tids arbetarlitteratur är inte densamma som 1900-talets, däremot är klassperspektivet lika tydligt och orättvisan lika djup. En form av arbetarlitteratur från vardagen finner man i Instagram-kontot ”Klasshat” där dagens arbetare skickar in sina upplevelser av klassamhället och får dem publicerade, här är ett exempel:

Hela min skola åker på friluftsdag i slalombacken imorgon, och jag ligger vaken med ångest pga att jag inte har råd med varken liftkort eller utrustning. Äger inte ens ett par täckbyxor eller varma skor. Gick med gamla slitna Converse även när det var som kallast. Åh vad jag hatar detta. Kan ju välja att inte åka, men brukar äta frukost i kiosken på skolan så då har jag varken frukost eller lunch. Jag vet att folk har det så mycket värre haha, men åh, önskar bara att jag var en vanlig tonåring. Vill inte behöva ge upp så mycket som jag gör.

Eller denna skildring:

Jobbar som taxichaufför. Har provisionsbaserad lön och tjänar utslaget kanske 40 kr i timmen. Jobbar 6 dagar i veckan men har väldigt svårt att få vardagen att gå runt. Det känns bisarrt att min verklighet är att skjutsa brats på avenyn när jag själv aldrig ens skulle bli insläppt på de ställena de går på med mina kläder och min hudfärg.

Eller den här:

Jag har arbetat som undersköterska i över 10 år. Jag trivdes bra men hade ofta känslan av att vara mindre värd än sjuksköterskan. Jag blev bemött som att jag var ointelligent många gånger. Och om sjuksköterskor och läkare inte dömde mig som ointelligent trash utan tyckte jag verkade klipsk så fick jag istället frågan om jag skulle vidareutbilda mig till något. För de kunde inte tro att en ville jobba frivilligt som uska. I deras ögon är uska antingen ett low-life som inte kan komma längre i karriären eller en ung intelligent person som bara tillfälligt jobbar som uska men snart ska vidareutbilda sig.

Det här är bara några ögonblicksskildringar ur vår tids klassamhälle. Ett samhälle som i många delar är lika ojämlikt och segregerat som 1930-talets.

Att intresset för  denna typ av skildringar och litteratur skriven med ett tydligt klassperspektiv märks bland annat i att Föreningen Arbetarskrivare får fler medlemmar och den har startat en ny tidskrift. I tidningen ”Klass” har föreningen som ambition att lyfta fram just arbetarlitteratur med ett tydligt klassperspektiv och att genom samtal, diskussioner och konfrontation försöka påverka samhällsutvecklingen. Tidningen ”ger klassamhället ansikten” som föreningen beskriver det.

Det är om detta och mycket mer som Peo Rasks seminarium på Lillan kommer att handla om den 19/3.

Såhär ser programmet ut:

Lördag 19 mars, klockan 14
Lillan, Luleå
Panelsamtal, uppläsningar, musik och arbetarfilm.
Medverkande: Magnus Nilsson, professor i litteraturvetenskap samt författarna Jenny Wrangborg och Marie Hållander.
Moderator: Peo Rask.
Musik av Jan Olofsson, Hasse Alatalo och Björn Sjöö.
Jenny Wrangborg har gett ut Kallskänken (2010) och Vad ska vi göra med varandra (2014). Marie Hållander har gett ut Tjänster i hemmet (2013). Peo Rask har gett ut Onyttans lov (2014).

arbetarlitteratur

Det finns ett Facebook-event här: https://www.facebook.com/events/557809531038878/

Nils Harnesk, (S).

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s