Jan Bergsten bör be om ursäkt

Tanken om ett konstmuseum i Kiruna har funnits ända sedan 1902. Hjalmar Lundbohm hade då planer på att låta arkitekten Gustaf Wickman, samme arkitekt som skapade Kiruna kyrka, rita ett konstmuseum. Nu har klubban fallit drygt 100 år senare och Konstmuseet i Norr är nu en realitet.

Rimligen bör alla glädjas över detta beslut, förutom Jan Bergsten då, kulturredaktör på NSD. I en lång krönika förra lördagen ondgjorde han sig över att institutionen inte placeras i Luleå. Han beskrev alla oss som verkat för en lokalisering till Kiruna som enfaldiga, galna, vilsna, att vi inte har vett och att Konstmuseet i norr i sin beslutade form borde ”likvideras”.

Bergsten sätter sig över en lång och komplex process på ett ytterst nedlåtande och historielöst sätt och förolämpar i ett svep alla de eldsjälar som i årtionden jobbat hårt för att länet ska få ett konstmuseum.

Idén har som nämnts funnits i mer än 100 år och haft Kiruna som utgångspunkt. Det dröjde däremot fram till tidigt 1990-tal innan den lämnade idéstadiet.

Första utredningen genomfördes 1993 av Majvor Östergren, då vid Norrbottens museum. Tre år senare var det dags igen då konstvetaren Kerstin Nelje gjorde en grundlig utredning av frågan på uppdrag av Norrbottens läns landsting, Norrbottens museum samt Kiruna kommun.

Föreningarna Norrbottens konstmuseivänner, Kiruna konsthall och Kiruna konstgille lade 2005 fram ett konkret förslag för hur verksamheten vid ett konstmuseum förlagt till Kiruna skulle se ut. Dessa föreningar hade då i mer än 10 års tid arbetat hårt för ett länskonstmuseum med bas i Kiruna.

Den senaste utredningen skedde 2007 av dåvarande länskonstkonsulenten Florian Kynman.

Det kom däremot att dröja fram till 2009 innan några politiska beslut fattades utifrån alla dessa utredningar. Då beslutade Kiruna kommun och Norrbottens läns landsting att starta upp verksamheten utan att lokaler stod klara.
Sen gick allt i en för politiska sammanhang snabb takt. 2011 fastställde kommunförbundet och landstingsfullmäktige Norrbottens kulturplan som innehöll prioriteringen att ett länskonstmuseum skulle placeras i Kiruna. Två år senare beslutade Kirunas kommunpolitiker att avsätta utrymme i det nya stadshuset för Konstmuseet i Norr. Med detta beslut fick museet äntligen en hemvist med moderna utrymmen för utställning, konservering, verkstad och förråd.

För en knapp vecka sen kom så det sista nödvändiga politiska beslutet när landstingsfullmäktige klubbade finansieringen till länskonstmuseet. Landstinget står för 60 % och Kiruna kommun för 40 %.

Under de dryga 20 åren som frågan levt har det varit många inblandade, allt från kommun- och landstingspolitiker, enskilda konstnärer, kulturinstitutioner och föreningar. Alla har de varit envetna och målmedvetna eldsjälar som bidragit till det beslut som nu är taget.

Äntligen går denna strävan i mål. Beslutet är inte byapolitik som Bergsten så föraktfullt uttrycker det. Det finns ingen oenighet om var konstmuseet ska lokaliseras, det ska ligga där initiativet och drivkraften finns och det har från första början funnits i Kiruna. Kiruna är en kulturstad som kommunalrådet Kristina Zakrisson beskriver i en fin krönika i NSD.

Kiruna har en lång konsttradition och har en av landets finaste konstsamlingar bestående av mer än 2000 verk, från Hjalmar Lundbohms dagar och fram till idag. Samlingen omfattar många olika tekniker, allt från måleri och akvarell till teckning, skulptur och installation. I samlingen finns konstnärer som Prins Eugen, Cristian Ericsson, John Bauer, Carl Larsson, Albert Engström, Anders Zorn och Lars Lerin representerade.

En utmärkt grund att bygga ett länskonstmuseum på. Lokaliseringen till Kiruna är därför logisk och rationell, något som länets kommuner också uttalat sig positiva till.

Bergsten borde rimligen be om ursäkt till alla de eldsjälar som möjliggjort ett länskonstmuseum, de förtjänar inte detta plumpa angrepp.

Det enda jag saknar är statens delaktighet i satsningen, det är något som efterfrågats och understrukits i samtliga utredningar av frågan. Som vanligt är det regionerna och kommunerna som på allvar möjliggör en kulturell utveckling i hela landet.

Jag ser fram emot att besöka Konstmuseet i Norr, en ny kulturinstitution som liksom övriga länskulturinstitutioner ska verka i hela Norrbotten. Äntligen sätter vi punkt för en process som fortgått i mer än 20 år och sjösätter en idé med mer än 100 år på nacken!

Nils Harnesk, (S)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s