Sverigedemokraterna hånar det svenska folket

Sverigedemokraterna ser Ungern som ett föregångsland och drömmer om att själva kunna stöpa om Sverige enligt ungersk modell. Vad är det då för land som de drömmer om?

När Viktor Orbán och nationalistpartiet Fidesz tog makten i Ungern 2010 kom en rad snabba lagförslag som innebar drastiska inskränkningar av fri- och rättigheter. En av de första åtgärderna var att kraftigt begränsa strejkrätten och beröva fackföreningsrörelsen sin makt. 

Men det slutade inte där. I lagstiftningen som sprutades ut ingick bland annat en begränsning av domstolarnas självständighet och massmediernas yttrandefrihet, skolans politiska styrning togs över av Viktor Orbán och lärarnas självständighet fråntogs.

Det är idag förbjudet att framföra åsikter som skadar den ungerska staten. Politiska kampanjer får endast förekomma i statliga medier. Grundlagen och vallagen skrevs om för att säkerställa Fidesz majoritet. Idag har Orbán och Fidesz i praktiken permanentat sin makt. Ungern är inte längre en demokrati.

  • Ungerska gardet är det fascistiska partiet Jobbiks paramilitära gren. De tågar öppet och obehindrat på gatorna i dagens Ungern.

Allt detta går emot vad de flesta svenskar vill med samhällsutvecklingen och står i direkt konflikt med våra värderingar men detta är alltså SD:s våta dröm. Men vad kan man vänta sig av ett parti med rötterna i nazismen?

För att uppfylla sina fascistiska drömmar säger och lovar SD vad som helst för få röster. De gick till val på sänkta pensionärsskatter och ett förbud mot vinster i skolan. När de fick chansen att sänka skatten för pensionärer valde att rösta med högern i riksdagen och fälla det socialdemokratiska förslaget. 

Vinstförbudet i välfärden ströks efter att SD fick komma in i finsalongerna och frottera sig med näringslivsetablissemanget.

När SD hade möjligheten att stärka löntagarnas villkor valde de istället att gå näringslivets intressen och fälla S-förslaget om att det offentliga ska kunna ställa krav på kollektivavtal vid upphandling. 

Det är ett hån att SD säger sig representera folket och att de försökt att ta över det socialdemokratiska folkhemsbegreppet. 

I Sverigedemokraternas ”folkhem” finns det bara priviligierade eller utstötta. Deras folkhem knyter inte gemenskapen till medborgarskapet utan till hudfärg och religion. I deras folkhem råder inte jämlikhet, omtanke och samarbete utan ett hårt klassamhälle, förnedring och angiveri.

Sverigdemokraterna har genom ord och handling visat att de inte är ett parti för vanliga löntagare och absolut inte ett parti som kommer att trygga den svenska modellen och demokratin för framtiden. Deras mål är det motsatta, att krossa vår fackföreningsrörelse, den svenska modellen och att ersätta demokratin med en nationalistisk enpartistat. 

Medan högern sakta sjunker ned i ett blåbrunt träsk och försöker dra Sverige med sig i fallet håller den socialdemokratiskt ledda regeringen nu på att lösgöra landet ur deras grepp. För mig är valet självklart 2018. 

En socialdemokratiskt ledd regering är det enda alternativ som kan fortsätta bygga Sverige starkt och som låter oss gå in i framtiden med hopp och tron på att ett bättre samhälle är möjligt. Sverige är inte Ungern.

Nils Harnesk, (S).

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s