Bildning för framtiden

Bildning har alltid varit centralt i arbetarrörelsen. När ABF grundades stod merparten av Sveriges befolkning utan rösträtt, utan de rättigheter vi idag tar för självklara och utan kunskap att förändra samhället. Tack vare bildningsverksamheten kunde arbetarrörelsen inte bara erövra rösträtten utan också förändra samhället.

Bildning och utbildning är till att börja med långt ifrån samma sak. Bildning handlar i grunden om alla människors rätt att få bilda och utveckla sig själva till något som inte är bestämt av andra. Att få söka kunskap, tillsammans med andra, om samhället baserat på sina egna intressen.

Bildningsverksamheten blev den plats där övertygelsen rustades med kunskapen som vapen för att kunna föra kampen för ett bättre och mer rättvist samhälle. Behovet av bildning lika stort idag, men som förre chefen för ABF Stockholm uttryckte det:

”-Behovet av bildning är evigt, men sättet att bilda sig på förändras”.

Det räcker att titta på samhällsutvecklingen för att se varför behovet är enormt.

Vi står inför en klimatkatastrof av stora mått men likafullt finns det människor som varken känner till detta eller till och med förnekar det. Mänsklighetens möjlighet till liv på planeten är hotad men ändå kräver vi inte omställningen tillräckligt starkt.

Många i min generation vet inte vilka rättigheter de har på arbetsmarknaden.  Därför utnyttjas de på arbetsmarknaden. Unga erbjuds bl.a. det som arbetsgivare kallar för att ”provjobba gratis”. Arbetsgivare låter helt enkelt unga jobba utan lön. Fullständigt lagvidrigt men arbetsgivarna utnyttjar okunskapen.

Att det rasistiska partiet Sverigedemokraterna lyckats slå in en kil bland Sveriges löntagare, att man lyckats ställa delar av den arbetande befolkningen mot varandra över invandringen, är förödande. Det flyttar fokus från den verkliga konflikten, att klyftorna ökar på grund av att den rikaste delen av befolkningen ökat sin förmögenhet genom sänkta löner och skatter, nedskuren välfärd och försvagad arbetsrätt.

img_0119-2

Mattias Alkberg om bildning. Läs hela texten här.

Många av Sveriges invånare vet inte idag hur man kan påverka politiken som förs i sin hemkommun eller hur demokratin i samhället är uppbyggd. Fler röster behövs inom vårt och andra partier, inte på barrikaderna utanför. Bara genom en verkligt bred förankring i vanliga människors vardag kan politisk förändring åstadkommas.

I dessa frågor är det bara en aktiv bildningsverksamhet som kan nå fram. Inte utbildning.

 

Vi som människor behöver bildningen för att inte reduceras till att enbart vara arbetskraft eller ekonomiska enheter. Bildning är det som gör oss till medvetna, kritiskt tänkande och deltagande medborgare. Någonting mer än bara väljare eller konsumenter.

Kunskap är aldrig tungt att bära.

Bildningsverksamheten behöver därför förstärkas, utvecklas och hitta nya former för att vara relevant. Det är en överlevnadsfråga för ett samhälle som vill ge medborgarna likvärdiga möjligheter i livet oavsett klass och härkomst, ett samhälle där demokrati och yttrandefrihet upprätthålls.

Nils Harnesk, (S).

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s