En tävling mot botten

Populism kännetecknas av enkla förklaringar på svåra problem. I vissa fall kan den ta sig rasistiska uttryck, som Sverigedemokraterna när de hävdar att vi löser alla samhällsproblem bara vi blir med alla invandrare. I andra fall, som i Region Norrbotten, är det kultur och regional utveckling som är det som måste bort för att lösa problemen inom Sjukvården.

”Om något är för bra för att vara sant…”, ja, ni vet ju alla hur talesättet går. Ändå är vi lika förbaskat villiga att köpa enkla förklaringar på ytterst svåra problem. Kanske är det för att vi vill att någon ska komma med en enkel lösning som inte innebär någon förändring för min egen del? Nåt psykologiskt är det i varje fall då partier som Sverigedemokraterna, Norrbottens sjukvårdsparti och andra populistiska partier får ett sådant brett stöd som de faktiskt fått idag.

För hur är det möjligt att ett parti som Norrbottens sjukvårdsparti i mer än 20 års tid kunnat leva på att säga ”inga fler sjukhus ska bli parkeringar” eller ”skär vi bara ned på kultur, regional utveckling och byråkrati så kan vi hämta hem underskotten inom sjukvården”?

Det finns inget parti idag i regionfullmäktige i Norrbotten som har i sitt program att lägga ned fler sjukhus i länet. Ja, Sjukvårdspartiets samarbetspartners i Moderaterna och Liberalerna ville lägga ned sjukhus ett bra tag men har svängt lagom till detta val. Nu finns det alltså inga partier som säger något annat än att länets fem sjukhus ska bli kvar. Enda gången detta har skett var när Bodens och Luleås lasarett slogs ihop och flyttades till Sunderbyn.

Det missnöjet, trots att ingen idag ifrågasätter det beslutet eller ifrågasätter de goda resultaten av det, har Kenneth Backgård levt på i mer än 20 år. Och levt gott har han, Kenneth Backgård har visat sig bli riktigt bra på att skaffa sig politiska uppdrag. Backgård tjänar mer än 1,2 miljoner kronor per år, på två heltidsuppdrag. Dels som oppositionsråd i regionen och dels som kommunalråd i Boden. Hur han hinner med? Det vet ingen. Men att han tar ut arvodena och samtidigt anser sig ha tid att bege sig på långa utlandssemestrar varje år det är ett faktum.

Liberalernas gruppledare Jens Sundström jobbade med sin egen firma som byggkonsult under många år och drog in mer än 600 000 kronor om året samtidigt som han förväntades jobba heltid som politiker i regionen. Hans arvode från regionen är 432 000 kronor per år.

Sundströms tankar om det? Han anser inte att det är en heltidstjänst! I min värld är 36 000 i månaden gott och väl en heltidstjänst och det är också vad arvodet är avsett för. Att det inte är att betrakta som en heltid borde Sundström säga till merparten av vårdpersonalen som han har medansvar för i sitt uppdrag som oppositionsråd och ledamot av landstingsstyrelsen.

Det är kanske någon som tänker att om de bara levererar på sina uppdrag så kanske det är acceptabelt? Men det är ju faktiskt inte det de gör. I många, många år har de inte ens klarat av att leverera en egen budget för hur de har tänkt sig att finansiera sin politik om de skulle få makten i regionen.

Nog om denna dubbelmoral. Åter till kultur och regional utveckling

Den andra delen av de borgerliga partiernas populism i regionen handlar om kultur och regional utveckling. Dit räknar jag även Sjukvårdspartiet eftersom att de för en politik som leder till fler privatiseringar och ökad centralisering om de får makten. Det säger de ju naturligtvis inte i media och i debatter men läser man deras strategiska plan så framgår det med all tydlighet.

Deras lösning på att möta underskotten i sjukvården är att skära ned på all verksamhet som regionen inte är lagstadgad att utföra. Det vill säga kollektivtrafik, regional utveckling, demokratisk insyn och kultur.

Det är oärligt, osant och högst osmakligt eftersom att alla som är insatta vet att även om vi skulle ta bort all annan verksamhet förutom sjukvården så skulle problemen inom sjukvården kvarstå. Detta samtidigt som vi skulle ha skjutit oss själva i foten när länstrafiken slutar gå, när alla investeringar i länet upphör, när insynen begränsas och när länets kulturliv inte längre ger livskvalitet åt medborgarna.

Men det är enkel förklaring på ett svårt problem. Alla kan begripa att om vi bara slutar tramsa runt med sånt som inte är sjukvård så löser vi allt. Backgård, Sundström och alla andra oppositionsledare vet att det är skitsnack men de vet också att det går hem i stugorna. Vissa stugor i varje fall. Lika förbaskat är det lite som att slänga ut barnet med badvattnet, bita sig själv i tummen, såga av den gren man sitter på… Kort sagt, det är rökridåer för att dölja det man egentligen tänker genomföra.

Vad blir konsekvenserna då? En tävling mot botten. Det finns ingen annan region idag där politiska partier på allvar funderar på att lägga besparingar i den storleksklassen som Sjukvårdspartiet och Alliansen föreslår. Från Backgårds dryga 50 miljoner till Alliansens 100 miljoner. Jag tänker inte gå in på betydelsen av detta för den bredare frågan om regional utveckling, det har jag för lite kunskap om, men för den som vill läsa mer om det kan läsa denna text. Men eftersom jag själv jobbat med den regionala kulturen, jobbar inom en länsinstitution och är en kulturpolitiker så kan jag kommentera det.

Den regionala kulturbudgeten består idag av lite drygt 116 miljoner kronor. Säg att Sjukvårdspartiet och Alliansen får makten efter valet och genomför sitt sparprogram. Då skulle ungefär 30-35 miljoner kronor hamna på kulturen. Det låter ju mycket. Det är det också. Men det är faktiskt ännu mer än vad det ser ut till att börja med.

Staten fördelar idag 45 miljoner kronor till Region Norrbotten. Pengarna ska i sin tur fördelas av regionen till länets kommuner, föreningar, folkbildningsverksamheter, kulturprojekt, enskilda kulturutövare och länsinstitutioner. Men det är statliga pengar. De kan aldrig omfattas av en nedskärning av de regionala medlen.

Kvar blir lite mer än 65 miljoner kronor. Det är på dessa medel som Sjukvårdspartiets och Alliansens besparingar landar. Det skulle innebära en halvering av den regionala kulturens finansiering.

Vilka är det som klappa igen? Vilka är det som inte ska få pengar? Det samlade sparet motsvarar ungefär en länsinstitution. I den storleken är det. Länskonstmuseet i Kiruna kan ni glömma. Det skulle aldrig få regional finansiering. Det skulle bli tvärstopp för all ny utveckling. Regionen betydelse som medfinansiär till kommunal och ideell kultur i länet skulle i princip helt utebli. Vem skulle fördela de statliga medlen om regionen kapitulerar från sitt uppdrag? De ansenliga medel som kommunerna idag går in med i regionala kulturverksamheter skulle dras tillbaka. Troligen skulle även de statliga medlen minska då regionen sänker sin ambitionsnivå.

Norrbottensteatern

Slut på turnéer i Norrbotten och kraftiga besparingar väntar såklart även Norrbottensteatern om Sjukvårdspartiet och Alliansen får bestämma.

Det regionala kulturstödet omfattar bland annat verksamhetsbidrag47 miljoner fördelat på 78 regionala föreningar och organisationer. Några exempel på dessa organisationer är:

 • Silvermuseet i Arjeplog
 • Ájtte fjäll- och samemuseum i Jokkmokk
 • Tornedalsteatern
 • Havremagasinet i Boden
 • Dans i Nord i Piteå
 • Kalix folkhögskola
 • Älvsby folkhögskola
 • Medborgarskolan
 • Norrbottens idrottsförbund
 • Norrbottens hemslöjdsförening
 • Galleri Syster i Luleå
 • Försvarsmuseum i Boden
 • Samernas utbildningscentrum
 • Svenska tornedalingars riksförbund STR-T
 • Korpilombolo kulturförening
 • Folkets hus och parker i Norrbotten
 • PRO Norrbotten
 • Sveriges Pensionärsförbund
 • Svenska Kommunalpensionärernas förbund,
  SKPF
 • BRIS
 • Föräldraföreningen mot narkotika
 • Kvinno- och tjejjourer i Norrbotten
 • Konsthall Tornedalen
 • Norrbottensteatern
 • Norrbottens museum
 • Regionbiblioteket

Det här är bara några av alla de som skulle påverkas direkt av det stålbad som Sjukvårdspartiet och Alliansen planerar. Då har jag inte ens nämnt alla de projektbidrag som regionen beviljar och som möjliggör att enskilda föreningar och privatpersoner kan göra kultur i sina kommuner. Och allt detta för ren och skär signalpolitik. Populism.

De har lovat medborgarna att om vi bara slutar med dessa verksamheter så löser vi problemen inom sjukvården. Men det är ju som sagt inte sant. Inte ens om de skulle ta hela kulturbudgeten, vilket inte går, skulle det vara i närheten av att fixa de ekonomiska problem som sjukvården har.

Så länge vi inte har en ärlig debatt om hur vi gemensamt ska kunna lösa problemet med ökande kostnader för inhyrd personal och bristen på händer i vården så kommer vi aldrig att komma vidare.

För det är där problemen finns, dels i hänsynslösa bemanningsföretag som lockar över personal till fantasilöner och som medför en allt sämre arbetsmiljö för de som väljer att stanna kvar och ta ansvar och dels det faktum att vi inte ens är i närheten av den befolkningsökning vi skulle behöva vara för att klara alla pensionsavgångar.

Vi behöver anställa 51 000 nya personer i Norrbotten fram till 2030 för att klara bemanningen inom både privat och offentlig sektor. Det är vi långt ifrån att klara.

Jag kan bara konstatera att den målsättningen kommer vi att vara ännu längre ifrån att nå om vi samtidigt ser till kapa den regionala kulturen till hälften, strypa kommunikationer och arbetspendling med kraftiga nedskärningar inom kollektivtrafiken och slutligen släcka lyset för utveckling om vi säger nej till att medverka till regionala utvecklings- och investeringsprojekt.

Jag säger bara grattis till norrbottningarna om ni väljer Backgård med anhang till det nya styret i regionen. Värre självskadebeteende får man leta efter. Och till alla er som värnar kulturen i länets alla kommuner kan jag bara ge en enda uppmaning, för ett jävla liv, prata med grannen, kollegan och barnen. Protestera. Säg ifrån. Syna vad de faktiskt föreslår, kritisera dem för vad det innebär, det har de kommit undan med alldeles för länge.

Själv kommer jag att jobba för att de aldrig kommer till makten.

Nils Harnesk, (S)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s