Lär av historien, välj demokratin

Kommer ni ihåg när Moderaterna försökte skriva om historien? I det idéprogram partiet presenterade 2011 försökte de bland annat påstå att de varit pådrivande för införandet av rösträtten, emot apartheid och för utbyggnaden av välfärdsstaten. En grov historieförfalskning som tvingade partiet att backa och skriva om programmet.

Målet var att dölja de starkt antidemokratiska, konservativa och rasistiska strömningar som präglat partiets förflutna. För i Reinfeldts “nya arbetarparti” passade denna historia inte in.

Det gick naturligtvis inte.

Någonting liknande sker även idag. Men det är en historieförfalskning som pågått i 40 år. Jag pratar naturligtvis om Sverigedemokraterna. Ett parti grundat av nazister, bland dem SS-veteranen Gustaf Ekström. Inspirationen till partiet hade bland annat hämtats från det ultranationalistiska partiet Front National i Frankrike.

Dessa partier hade insett att för att nå framgång var de tvungna att förändra bilden av partiet. Bort med heilande skinheads i bomberjacka, prata om annat än den judiska världskonspirationen och ha politik för andra områden än frågor relaterade till invandring.

Idag kan man väl konstatera att de lyckats.

Att Sverigedemokraterna lyckades där Moderaterna misslyckades har helt att göra med deras egna mer eller mindre partikontrollerade medier och inflytande i sociala medier. För är det något de inte lämnat bakom sig så är det insikten vad en väloljad propagandamaskin betyder.

Just lögnen är central för ultranationalistiska partier som Sverigedemokraterna. Genom att sprida lögner blir till slut ingenting sant. Det är det som ligger bakom partiets angrepp på public service och traditionell media. Deras mål är att skillnaden mellan fakta och fantasi och mellan sant och falskt ska upphöra. När ingenting är sant blir Sverigedemokraternas lögner och propaganda lika sant som sanningen.

I takt med att deras lögner sprids ökar också polariseringen. I Uppdrag granskning om Nordisk alternativhöger visade man med all tydlighet att det är syftet. Att hela tiden tänja gränsen för vad som kan sägas. Judehat. Islamofobi. Hot. Våld. Målet är att mana till handling. Något som Anton Lundin Pettersson gjorde i Trollhättan när han i ett rasistiskt terrordåd mördade tre personer. Samma gäller Breiviks terrordåd i Norge där 77 personer mördades, varav 69 var unga socialdemokrater.

IMG_8531

I högra kolumnen är delningar från högerpopulistiska sidor, hatmedier, som sprider lögner och propaganda. I den vänstra kolumnen de traditionella medierna som följer pressens yrkesregler om bl.a. opartiskhet. Det är oroande att människor översköljs mer av hat, propaganda och rasism än av oberoende nyhetsrapportering.

Bägge hade radikaliserats i den näthatsmiljö som frodas inom den ultranationalistiska rörelse där Sverigedemokraterna ingår. För Uppdrag granskning visade med all tydlighet att Nordisk alternativhöger, Sverigedemokraterna, Alternativ för Sverige, NMR med flera är alla delar av en och samma rörelse.

Det är därför som nazister avslöjas som godkända kandidater på Sverigedemokraternas valsedlar, det är därför som SD-politiker ständigt blir påkomna med att stötta den nazistiska rörelsen, det är därför som en SD-politiker kan anse att Stefan Löfven ska skickas till gaskammaren, dela judehatisk propaganda och anse att alla muslimer bör utrotas.

Grunden för vår demokrati är alla människors lika värde, inkludering och representation. Det vill säga att alla medborgare ska ges möjlighet att på jämlika villkor delta i samhällsdebatten, påverka beslut och söka en politisk representation.

Det gör Sverigedemokraterna till ett antidemokratiskt parti. Varför? På grund av att de genom sin politiska övertygelse kränker människovärdet. De delar upp svenska folket i vi och dem, där “de andra”, som kan vara allt från muslimer, judar, samer, HBTQ-personer, kvinnor eller för den delen politiska meningsmotståndare, inte är fullt ut lika mänskliga som “vi”.

Det är därför de pratar om att det finns bättre eller sämre “kulturer”, läs “raser”. Det är därför de pratar om “nedärvd essens”, en kvarleva från partiets nazistiska och rasbiologiska föreställning om att vissa grupper av människor skulle ha mer överlägsna, nedärvda egenskaper än vissa andra, lägre stående grupper.

Genom hat och hot om våld försöker skrämma sina motståndare till tystnad.

Detta bildspel kräver JavaScript.

Det var detta tankesätt, denna uppdelning och avhumanisering, som ledde till förintelsen.

Den 9:e september är det val. Troligen det viktigaste i vår tid. En uppmaning till er alla, lär av historien, välj demokratin.

Nils Harnesk, (S)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s