Backgård går inte att lita på

Detta är den fulla versionen av det debattinlägg som publicerades i NSD igår (2020-02-19).

Det hade varit intressant att se en debatt mellan oppositionsrådet Kenneth Backgård och regionrådet Kenneth Backgård. För skillnaderna i budskap och retorik före och efter valet är så stora att man undrar om det ens är samma person.

Före valet sade oppositionsrådet Backgård att om han kom till makten skulle den politiska dialogen öppnas upp, insyn i beslutsprocesser bli bättre och det folkliga inflytandet skulle öka.

Han sade också att viktiga beslut skulle fattas av valda politiker, inte av tjänstepersoner. Detta mot bakgrund av att han anklagade dåvarande s-ledda regionledning för att vilja minska det politiska inflytandet och låta besluten tas i verksamheten.

Han lovade dessutom en massa andra saker. Återöppnade av BB och ett ”fullödigt sjukhus” i Kiruna. Distriktsköterskemottagningar utanför centralorterna. OBS-platser i alla kommuner. Stoppa neddragningarna inom vården.

Regionrådet Backgård säger något helt annat. Sedan han tog makten i regionen har han konsekvent duckat fråga efter fråga och hänvisat till tjänstepersoner och verksamheten. Journalister har fått jaga honom med ljus och lykta för att överhuvudtaget få en kommentar. 

Nedläggningen av vårdnära service och dess konsekvenser, framtiden för frisktandvårdsavtalet, den stora omorganisationen av vårddivisionerna…listan kan göras lång på ärenden där Backgård ansett att det inte är en politisk fråga utan en fråga för verksamheten.

Under Backgårds ledning passerar stora frågor knappt regionstyrelsen, än mindre regionfullmäktige. Faktum är att det verkar som att han lämnat över allt till regiondirektören.

I en debatt inför valet 2010 tyckte han att demokratin i regionen hade försvagats. Att det var så illa med insynen att det nu var en demokratisk diktatur, en demokratur. 

Det var inte sant då och är det inte nu heller men faktum är att Backgård på egna beslut fört det närmare. 

För hur ska konsekvenserna av Backgårds politik debatteras och ansvar kunna utkrävas om regionråden lägger alla beslut på tjänstepersoner i verksamheten? Hur gynnas insyn och transparens av att Backgård med sina rådskollegor gör sig otillgängliga för media?

Regionrådet Backgård har därtill redan hunnit svika en rad löften. OBS-platser i alla kommuner kan hans väljare glömma. Distriktssköterskemottagningar utanför centralorterna blev ett bidrag för hälsocentraler som på frivillig basis vill starta filialer. Inte en enda mottagning har öppnats. Stoppandet av neddragningar inom vården är väl det grövsta sveket. Backgårds första budget som regionråd innebär nedskärningar på 700 miljoner kronor. Ett stålbad för länets sjukvård.

Norrbottens högst betalda politiker, Kenneth Backgård, förkroppsligar ordspråket ”tomma tunnor skramlar mest.” Före valet var det stora gester, tuff retorik och feta löften. Efter valet visar det sig att det stannade vid tomma gester, tom retorik och tomma löften.

Kirunaborna bör med all rätt vara oroliga för hur det blir med hans ”löften” om BB och sjukhuset.

Nils Harnesk, (S)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s